Kelet-retró

2022.05.20. 08:00

Tízezer köbméteres robbanás Tarpán

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország 40 éve ezen a napon.

Illusztráció: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

1982. május 20., csütörtök

Tízezer köbméteres robbanás Tarpán

A tarpai Esze Tamás Termelőszövetkezet Öreg-hegyi kőbányájában évszázada végeznek kitermelést. A bányászott követ főként a Tisza töltéseinek megerősítésére használják, de alkalmas útépítésre, házépítéshez is. A bánya történetében először olyan nagy robbantást végeztek, hogy tízezer köbméter kőfalat omlasztottak le. Ez elég az éves feldolgozáshoz, elszállításhoz. Új, hogy a bánya idén nemcsak közületeket szolgál ki, hanem magánosoknak, házépítéshez is elad az Öreg-hegy termékéből.

Sírgyalázás Nyírmihálydiban 

Nagy megbotránkozást és közfelháborodást okozott Nyírmihálydiban az eset, a község lakóit napokon keresztül foglalkoztatta, hogy miért történt, s hogy lehet valaki ilyen gátlástalan. Minden azzal kezdődött, hogy a fiatalkorú, az eset idejében 17 éves D. I. és G. L. 19 éves helybeli lakos szeptember 21-én italoztak. Ők ketten nem először kerültek szembe a törvénnyel: D. I. ellen a fővárosban erőszakos nemi közösülés miatt, G. ellen pedig Nyírbátorban megrontás miatt folyt eljárás. 

Italozás után kimentek a temetőbe és összesen tizenegy síremléket döntöttek le. Közösen csinálták, hiszen egyikük testi ereje sem lett volna elegendő egy sírkő ledöntéséhez. Különösen az Sz. S. feliratú síremlék sérült meg, ebben 5147 forint kár keletkezett, de az L. S. feliratúban is keletkezett 1500 forintos kár, a többi kilencben pedig összesen még 3200 forint. 

Az eset után G. édesapja a büntetőeljárás során minden sértettnek megfizette a szakértő által megállapított kárt, D. I. édesanyja is vállalta a kártérítés felének megfizetését. 
A két erős fiú a bíróság elé került, ahol beismerték a temető összedíbolását, csupán azzal védekeztek, hogy fogalmuk sincs, miért műveltek ilyet részegen. A Nyíregyházi Megyei Bíróság garázdaság miatt mondta ki őket bűnösnek és D. I.-t egy év fiatalkorúak fogházára, G.-t pedig egy év és két hónap börtönre büntette. Az ítélet jogerős. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában