Szabolcs-Szatmár-Bereg

2022.05.04. 08:23

Viharriasztások - működik az elhárítórendszer

KM

A következő napokra az egész országra figyelmeztetést adtak ki a zivatarok miatt, akár jégeső is lehet. Az idei viharszezonban is működik a jégkárelhárító rendszer. Ha kell, az ország csaknem ezer pontjáról juttatnak ezüst-jodidot a felhőkbe, ezzel csökkentve a nagy károkat okozó jégesők valószínűségét. Az agrárkamara szerint egy-egy évben sok milliárd forintos kárt lehet így megelőzni. 

Amennyiben az Országos Meteorológiai Szolgálat kiadja a figyelmeztetést, az automata bekapcsol, és olyan hatóanyagot juttat a légkörbe, amitől a felhőkben keletkező jég már a levegőben elolvad. Az országos rendszer már öt éve üzemel minden év április 15-e és szeptember 30-a között. 

A 2015–2017-es évekhez képest országos szinten 43 százalékkal csökkent a bejelentett jégkárok aránya, ezért a rendszerben a gazdák is bíznak – számolt be a Magyar Nemzet. Megyénkben 70 működik, ezekből 15 automata és 55 pedig manuális vezérlésű. KM 
 

Borítókép: A gazdák is bíznak a hatékony rendszerben | Illusztráció: MTI/Sóki Tamás

Címkék#vihar

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában