Honvédtábor

2022.06.27. 14:00

Egy héten át nyeregben érezhették magukat

Hasznos ismeretekkel felvértezve léphettek vissza a honvédtáborosok tegnap a civil életbe.

MJ

Fotó: PUSZTASA

A kínálati sokszínűséget látva csak rácsodálkozni lehet, mennyi élményt képes nyújtani manapság egy nyári tábor mondjuk azokhoz az időkhöz képest, amikor még a „kulcsos gyerekek” kifejezés ismerősen csengett. A mobiltelefonok kínálta virtuális világnál mindenképpen többet, ámbár meglehet, hogy ezzel nem mindenki értene egyet. De maradt még egy fontos kérdés: vajon napjaink ifjúsága hajlandó-e bizonyos házirend szabta korlátok között még nyáron is eltölteni legalább egy hetet összezárva másokkal, és alkalmazkodva hozzájuk? 

Bevált helyszínek 

Ilyesmiken morfondíroztunk a minap Paposra tartva, hogy kihasználva a nyílt nap adta lehetőséget, belessünk a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 5. Farkas Gyula Területvédelmi Zászlóalj honvédelmi táborába. 
Az idei nyári tábor az első turnusban mindjárt két helyszínen fogadja az érdeklődőket, a vajai Vay Ádám Múzeum és a Vajai Kiskastély területén, illetve Paposon a Fülöp Lovastanyán. A nyílt napba természetesen Paposon pillanthattunk be. Bevált helyszínek ezek, egymás utáni két évben is rájuk esett a választás, és ahogy a tábor parancsnokhelyettese, Cservenyák József százados – aki egyébként matematika–testnevelés szakos tanár – mindjárt a megérkezésünk után elmondta, nem kizárt, hogy a jövőben sem mennének máshová, ha ezzel a vezérkar is egyetért. 
Azt mindenképpen hozzá kell tegyük, hogy nem ez az egyetlen turnus az idei szezonban, három másik követi majd, és nem is a mostani kettő a kizárólagos helyszín. Az e heti tábor 12–15 éveseknek szólt, összesen 20 maximált férőhellyel, a jövő héten pedig a 15–18 éveseket fogadják, illetve júliusban – hogy mások előtt is megnyílhasson a lehetőség – Újfehértón, a Honvédelmi Sportközpontban fogadnak 20-20 tanulót két héten át, ahol leginkább a sportoké lesz a főszerep. 
Akik már tudják, hogy a „honvédelmi” kifejezés nem holmi javító-nevelőt, vagy kőkemény laktanyai életmódot takar, nem haboznak, gyorsan beadják a jelentkezésüket. A programok itt is változatosak és élvezetesek, a szabályok pedig nem szigorúbbak, mint másutt, legfeljebb másmilyenek. 

Egyfajta pályaorientáció 

A megyében a fő tematika a lovaglás – Bárdudvarnok és Szanazug kínál hasonlót az országban, másutt harcos, túlélő, hagyományőrző, vitorlás és más remek tematikákat kínálnak –, így a nap ebéd előtti felét a táborozók a lovastanyán töltik. Vacsora előtt pedig különféle honvédelmi sportfoglalkozások – akadálypálya, tájékozódási verseny –, illetve kvízzel kiegészített rendhagyó történelemórák követik egymást a Vajai Kiskastély sportpályáján. 
– A mostani turnusban három olyan tanulónk is van, akik már jártak nálunk korábban. A tábor népszerűségét jól jelzi, hogy az április 1-jén nyíló regisztráció után két napra be is teltek a férőhelyek – adta tudtul Cservenyák százados. Ennél a tematikánál megfigyelhető, hogy kezd kissé elnőiesedni a lovassport, no de sebaj, harcos amazonokra is bőven van igény. – Mindenki kitartóan és a saját szintjét megugorva teszi a dolgát, a tábor végére meg is látszik a diákokon, hogy határozottabbak, mint amikor ide beléptek. Egyébként nem katonákat képzünk, ez egyfajta pályaorientáció a részünkről, hiszen nem lenne baj, ha később minél többen éreznének kedvet a katonaélethez, ugyanakkor az ilyen táborok a honvédség és a civilek közötti kapcsolattartás erősítésére is kiválóak – magyarázta a parancsnokhelyettes. 
Nem kétséges, ebben a táborban a gyakorlókba bújtatott (a bakancs nem kötelező, de a bokát tartó stabil lábbeli elvárás) résztvevők némi fegyelmet és rendszerességet is tanulnak. Hatkor van az ébresztő, a reggeli torna sem maradhat el, ahogy a napi ötszöri étkezésnek ugyancsak fix ideje van. Némi pihenő persze engedélyezett, amikor a mobiltelefonokat is használhatják, egyébként nem az a cél, hogy azon lógjanak. Sokkal fontosabb a mozgás, az aktivitás, a hasznos időtöltés. 

Egyensúlyban marad 

– Minden figyelmünk a táborozóké, gyakorlatilag 24 órás szolgálatban 12-en felügyeljük a csoportot, nem számolva bele a külsős szolgáltatókat. Természetesen egészségügyis szakember is van velünk éjjel-nappal. Mindenkinek más a kedvence, vannak, akik a lovaglás miatt jöttek, mások számára az akadálypálya vagy az airsoft lövészet jelenti az igazi kikapcsolódást. Pénteken ünnepélyes díjátadót tartunk, ahol már a szülők is velünk lehetnek, illetve még a csütörtöki nyílt napon is benézhetnek a gyerekeikhez. Az érmekkel és kupákkal az egész héten végzett és pontozott – egyéni és csoportos – teljesítményeket jutalmazzuk, sőt a legrátermettebb táborozó – ahogy az országban másutt is – egy piros barett sapkát kap. 
A körülményekre igazán nem lehetett panasz, az egyébként megversenyeztetett, és nyertesként kiválasztott tanya fedeles lovardájának köszönhetően a rossz időjárás se gördíthetne akadályt a lovaglás elé. Látszott is a gyerekek arcán, hogy remek a hangulat, ráadásul őket aznap is a gazda, Fülöp Bálint lovaskultúra-oktató taníthatta. 
– Három csoportba osztottam a résztvevőket: az elsőbe azok tartoznak, akik eddig csak messziről láttak lovat, őket vezetett hátason szoktatjuk hozzá a sporthoz. Akik már ültek nyeregben, futószárazhatnak, a legügyesebbek pedig önállóan is ügethetnek – mutatott körbe. Fülöp Bálint szerint az „egyensúlyban, elengedett kézzel ülő lovas” – nála ugyanis elsődleges ennek az elsajátítása – már attól sem lepődik meg, ha véletlenül elhagyja a kengyelét. Ezt a szintet elérve úgy berögzül a lovaglás, akár a biciklizés, nagyobb kihagyás után is menni fog. 

 

Borítókép:A legbátrabbak és legügyesebbek önállóan is galoppozhattak a fedeles lovarda védett közegében | Fotó: Pusztai Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában