Nyíregyháza

2022.06.30. 11:16

Mintaprojekt indul – újabb középiskolában népszerűsítik a természettudományokat

Együttműködési megállapodást írtak alá a Nyíregyházi Egyetemen.

Fotós: Pusztai Sándor

Fontos mérföldkőnek nevezte Vassné prof. dr. Figula Erika a Nyíregyházi Egyetem rektora, a felsőoktatási intézmény és a Nyíregyházi Egyházmegye között megkötött együttműködési megállapodást, amelyet csütörtökön írt alá az egyetem vezetése, valamint Szocska A. Ábel görögkatolikus megyéspüspök. A megállapodás értelmében a Nyíregyházi Egyházmegye fenntartásában működő Korányi Frigyes Görögkatolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumban nagy hangsúlyt fektetnek a jövőben a természettudományos területek népszerűsítésére. Ezzel is új impulzus szeretnének adni az egyetem természettudományos képzéseinek, ezen belül is a fizika, kémia, biológia szakos tanári képzéseknek.  

Forrás: Pusztai Sándor

– Az elmúlt tíz évben jelentősen csökkent az érdeklődés a természettudományos szakok iránt, nemcsak nálunk, hanem országosan is látszik ez a tendencia, s ezen szeretnénk változtatni a megye középiskoláival összefogva. Azt látjuk, hogy azokban a középiskolákban, amelyekben emelt szinten tanulják a diákok a természettudományos tantárgyakat, és jelentős számban tovább is tanulnak, orvosnak, gyógyszerésznek vagy állatorvosnak mennek, csekély számban indulnak el a tanári pályán. Sajnos az utóbbi években tapasztalható szaktanári hiány is ide vezethető vissza, ezért minél több fiatalt szeretnénk bevonni a beiskolázási programunkba.  Segítünk felkészíteni őket az emelt szintű érettségire, ösztönözni a tehetségeket, hogy vegyenek részt országos diákköri versenyeken, tudományos programokon. Ezen kívül az egyetem terepgyakorlatot is biztosít számukra, a középiskola pedig partnerséget nyújt a leendő hallgatók toborzásában – hangsúlyozta a rektor. Elhangzott: a megállapodás értelmében a felek különböző pályázatokban, projektekben is részt vesznek a jövőben.  

–  Hitünk szerint a természet feletti a természetesre épül. Az egyház mindig is azon fáradozott, hogy elől járjon a tudományok művelésében is. A Nyíregyházi Egyházmegye teológiai felsőoktatási képzése megoldott, s most nagyon örülök, hogy bekapcsolódhatunk abba a programba is, amely a fiatalokat a természettudományok művelésében segíti. A magunk részéről további lépésként bevezetünk egy ösztöndíjrendszert, amely reményeink szerint motiválja iskolánk diákjait, hogy tanári pályán, természettudományos területen tanuljanak tovább – mondta el Szocska A. Ábel püspök, s Isten áldását kérte az együttműködésre. Kérdésünkre hozzáfűzte, az egyházmegye intézményeiben jelenleg is vannak üres pedagógusálláshelyek, s látva a folyamatot, hogy egyre több helyen, egyre nehezebb a szakos tanári ellátottság biztosítása az általános és középiskolákban, elejét szeretnék venni ennek a problémának. Remélik lesz elég természettudományokat oktató pedagógus a megyében.

Forrás: Pusztai Sándor

A nagykállói gimnázium igazgatójától, Gincsai Zoltán Gábortól megtudtuk, 568 tanulója van iskolájuknak. Örülnek ennek a megállapodásnak, ugyanis a magas továbbtanulási arány ellenére, az érettségizők közül kevesen mennek pedagóguspályára, inkább a műszaki, közgazdasági szakokra jelentkeznek, s az orvosi egyetemekre is bejutnak diákjaik. Az együttműködés újabb perspektívákat is megnyithat a diákok előtt, ugyanis egyre nagyobb figyelmet kap manapság a környezetvédelem, ezen a területen egy új szak is indul az egyetemen.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában