Kelet-retró

2022.06.27. 09:18

Felújított orvosi fecskendők Tarpáról

Strand Petneházán, pilótakeksz Nyírbátorból. Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Illusztráció: SHutterstock

1962. június 27., szerda

Strand Petneházán

A petneházi strandfürdő építésére a község lakossága 25 ezer forint értékű társadalmi munkát ajánlott fel. Ebből a mai napig 12 ezer forint értékűt végeztek el. A községfejlesztési alapból a tanács 500 ezer forintot fordított a fürdő építésére. Már kész a 33x20 méteres betonmedence, állnak a téglából épült kabinsorok, férfi és női öltözők és a büfé épülete. A tervek szerint a fürdőt július 15-én adják át a közönségnek.

1982. június 27., vasárnap

Pilótakeksz Nyírbátorból 

Az üzletekben sokszor hiába keresett, közkedvelt cikk gyártását kezdik meg hétfőtől Nyírbátorban, a kenyérgyárban. A népszerű pilótakekszet a Győri Keksz- és Ostyagyárral kötött megállapodás után a nyírségi városban készítik. A Mátészalkai Sütőipari Vállalat egyezett meg az édesipari gyárral az új termék nagyüzemi gyártására. Ehhez a kemence adott volt, a hozzá tartozó hűtőalagutat a vállalat saját kivitelezésben építette meg, míg a többi gépet és berendezést Győrből telepítették át. 

Ki hinné, hogy egy viszonylag egyszerű édesipari termék elkészítése mennyi műveletet kíván meg? Pedig a tésztakészítés, sütés, töltés, ragasztás és csomagolás művelete a teljes gépesítés mellett is naponta 55 embernek ad munkát. A hétfőn kezdődő próbaüzemnél még a győri gyár szakemberei segítségével készül Nyírbátorban a pilótakeksz, de később önállóan dolgoznak. Ha sikeres az együttműködés, akkor a későbbiekben más édesipari termékek gyártását is átveszi a sütőipari vállalat.

Felújított orvosi fecskendők Tarpáról

Szerte az országban az egészségügyi intézetekben ezerszámra található olyan orvosi fecskendő, amely felújításra vár. A jórészt nyugati importból érkező gyógyászati eszköz javítása eddig megoldatlan volt. A tarpai Esze Tamás Termelőszövetkezetben kisüzemet rendeztek be, ahol a próbaüzemelés alatt háromezer orvosi fecskendőt újítottak fel. Huszonkét asszony naponta 300-360 orvosi műszeren végzi el az üvegcserét, a galvanizálást, a dugattyú beszabályozását. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában