Nyíregyháza

2022.06.17. 18:13

Hagyományt teremtenének az egyetem végzősei

Rendőri kísérettel szelték át a belvárost a Nyíregyházi Egyetem hallgatói.

– Köszönöm a hallgatóknak a kiváló ötletet, hogy megszületett a fejükben a városi felvonulás gondolata – mondta Vassné dr. Figula Erika, a Nyíregyházi Egyetem rektora pénteken a végzős hallgatók felvonulásának megnyitóján. A frissen diplomát szerzett fiatalok hagyományt szeretnének teremteni új kezdeményezésükkel, s rendőri kísérettel vonultak végig a megyeszékhely utcáin, egészen a Kossuth térig.

A rektor gratulált a hallgatóknak a sikeres záróvizsgához, és megköszönte, hogy a Nyíregyházi Egyetemet választották.

A város polgáraivá váltak

– Bízom benne, hogy rengeteg élménnyel gazdagodtak nálunk, és olyan kapcsolatokat szereztek, melyeknek további életükben is nagy hasznát veszik – hangsúlyozta Vassné dr. Figula Erika.

Az eseményen jelen volt Halkóné dr. Rudolf Éva, az egyetem kancellárja is, aki hangsúlyozta, a mostani felvonulás reményei szerint olyan hagyománnyá növi majd ki magát, hogy a következő években regisztrálni kelljen a résztvevőknek.

– Önök tudással felvértezve, rengeteg tapasztalattal és szép emlékkel zárják itteni tanulmányaikat, és mint a működtetésért felelős vezető, bízom benne, hogy minden téren elégedettek voltak a tanulásukhoz szükséges infrastruktúrával – fejtette ki a kancellár.

A végzős hallgatók rendőrautók és -motorok, továbbá hintó és egy traktor kíséretében szelték át a belvárost, s mindennek nemcsak a látvány és a figyelem felkeltése volt a célja, hanem szimbolikus jelentése is volt: Az egyetem ugyanis széles képzési palettát tudhat magáénak, melynek a tanárképzés mellett szervez részét képezik a mezőgazdász és népzenei szakok is.

A Kossuth téren dr. Kovács Ferenc, a megyeszékhely polgármestere fogadta a végzősöket.

– Néhány éve, az önök egyetemi tanulmányainak kezdetén a nem nyíregyháziakat a város polgáraivá fogadtuk, amellett, hogy egyetemi polgárokká is váltak. Ezt nagyon komolyan gondoltuk, és akkor is azt mondtam, örülnék, ha ez nemcsak a tanulmányaik idejére szólna, hanem később is nálunk képzelnék el a jövőjüket. Polgármesterként kiemelten fontos feladatomnak tekintem, hogy az egyetem hallgatóit és oktatóit az önkormányzat segítse annak érdekében, hogy a fiatalok piacképes tudással léphessenek ki a munkaerőpiacra – hívta fel a figyelmet a polgármester.

Dr. Kovács Ferenc az ország legnagyobb, 290 milliárdos beruházásáról is beszélt, és a hallgatók figyelmébe ajánlotta, hogy a projekt rengeteg munkahelyet teremt, így nekik is lehetőséget nyújthat.

– Sokat kell tennünk ahhoz, hogy a fiatalok helyben maradjanak: szükség van munkahelyekre, megfelelő lakhatásra, és szeretnénk megteremteni a legjobb alapokat az ifjúságnak – tette hozzá.

Kötelékben repültek

A végzősök nevében Kovács Karolina, a Hallgatói Önkormányzati Testület elnöke búcsúzott a várostól. Beszédében elmondta, sosem feledik el Nyíregyházát, ahol a fiatalkor legszebb éveit tölthették.

– A legszebb pillanatainkat éltük át, sokan új otthonra leltek itt. Én is itt találtam meg a szerelmet, életre szóló barátokat szereztem, akikkel együtt megyek tovább az utamon. Bár többünket messzire visz innen az élet, mindig a második otthonunk marad Nyíregyháza, és megnyugvás lesz ide visszatérni – zárta gondolatait a Hallgatói Önkormányzati Testület elnöke.

– Az egyetem sokféle képzést kínál a jelentkezőknek: műszaki, informatikai, gazdálkodás és menedzsment, sőt mezőgazdász képzés is van az intézményben. A népzenészekre is nagyon büszkék vagyunk, hiszen nálunk kezdték meg először az országban a népzenetanárok oktatását. Az egyetem jogelődei révén a tanárképzés fellegvára volt, ráadásul van egy olyan szak, ami egyedülálló hazánkban: nagy múltra tekint vissza a pilótaképzésünk, s ha már a téren sok szak képviseltette magát, ők se maradjanak ki az ünneplésből – szólt a Kossuth téri tömeghez Halkóné dr. Rudolf Éva. Beszéde után rendhagyó látványnak lehettek szemtanúi a felvonulás iránt érdeklődők, ugyanis a végzős pilóta hallgatók kötelében repülve szelték át az eget Nyíregyháza főtere fölött.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában