Időközi választás

2022.06.28. 15:06

Nagy terveket szőnek a kistelepüléseken

A polgármestereknek szűk a mozgásterük, de a lehetőségekből kihoznák a maximumot.

TG

Darnó, Nyírpilis. Mint ahogy arról hétfői lapunkban is beszámoltunk, a vasárnapi időközi választáson a 76 megjelent szavazóból 67-en adták le voksukat Bíró Miklósra, aki ezzel Darnó polgármestere lett – immár másodjára.

Újult erővel
– Itt születtem, itt nőttem fel, ide köt minden. 1995-től falugondnokként szolgáltam a falut – mondta el a település régi-új polgármestere, Bíró Miklós, aki egyszer már betöltötte ezt a pozíciót, mégpedig 2014 és 2021 között. Akkor saját maga mondott le, majd jött egy bő esztendős szünet, most pedig újult erővel vág neki a jövő kihívásainak.
– Darnón nem működött kisbolt, de most úgy néz ki, még ha „csak” magánberuházásból is, de hamarosan nyílik egy kis üzlet. Szeretnénk a meglévő falugondnoki buszunkat egy újabbra cserélni. Ez nagy hasznunkra lenne, hiszen ebédet és gyógyszert is szállítunk vele az időseknek, illetve a gyerekeket a környező iskolákba. A polgármesteri hivatal épülete is elég régi, külsőleg mindenképpen felújításra szorul, ehhez is keressük a forrásokat. Ami biztos, hogy az idén nyáron építünk egy új játszóteret, erre meg is van a forrás. Van egy helyi védelem alatt álló kúriánk is, a Szegedy-kúria. Ennek a rendbetételére már korábban is pályáztunk, akkor sajnos nem jártunk sikerrel, ám biztosan nekifutunk a pályázatnak még egyszer. A kúria udvarán szoktuk tartani a falunapokat és különböző rendezvényeket. Darnón mindösszesen 150-en élnek, az önkormányzatnak nem túl nagy a mozgástere, de amit lehet, azt természetesen megtesszük majd – fogalmazott a településvezető, Bíró Miklós.

Fontosak a munkahelyek
Nyírpilisen 443-an mentek el vasárnap szavazni, ebből 210 voksot Buzás Jánosné „vitt el”, így övé lett a polgármesteri szék.
– Még nem látom át pontosan a település anyagi helyzetét, de igyekszem mindent pontosan megismerni az elkövetkező néhány napban. Azt látom, hogy az egyik legégetőbb gond a faluban a munkalehetőség hiánya. Aki dolgozik, az zömében közmunkás, illetve járnak át egy páran a Tranzit-Food nyírgelsei telephelyére. Az elmúlt években épült-szépült Nyírpilis, megújult az iskola, telepi lakások jöttek létre, a Tutor Alapítvány és a Máltai Szeretetszolgálat is sokat segített nekünk, de jó lenne az elkövetkező időszakban egy olyan kisebb üzemet kialakítani, ami munkahelyeket hoz létre – tekintett előre Buzás Jánosné, aki egy gyorsan megoldásra váró problémára is felhívta a figyelmünket, mégpedig a szociális étkeztetés helyzetére.
– Eddig 170 adag ételt főztek a posta melletti konyhán, ma azonban már csak 30-at, aminek egyelőre nem tudom, hogy mi az oka. Egy a lényeg, munkahely legyen, akkor minden sokkal könnyebben megy – fogalmazott Nyírpilis új polgármestere.
Vasárnap három (Anarcs, Nyírkércs, Pap) megyei településen is új képviselő-testület állt fel az időközi választás után, a testületek tagjainak a névsorát a keretes anyagunkban olvashatják. TG

A falugondnoki buszunkat szeretnénk egy újabbra cserélni Bíró Miklós

Új testületek

Anarcs: polgármester: Kertész Zoltán; az új képviselő-testület összetétele: Tarsoly Barna (független, érvényes szavazatok száma: 516), Kertész Zoltánné (független, 494), Takácsné Kaczur Ildikó, független, 447), Dolhai Lászlóné (független, 401), Takács Nándor (független, 301), Takács Tamás (független, 267)
Nyírkércs: polgármester: Rostás János Tibor; az új képviselő-testület összetétele: Csonka Tibor (független, érvényes szavazatok száma: 144), Laskainé Banga Sarolta (független, 142), Szilágyi Zsolt (független, 141), Hurja József (független, 134)
Pap: polgármester: Maximovits György; az új képviselő-testület összetétele: Kántor Krisztián (független, érvényes szavazatok száma 421), Kántor Tamás (független, 387), Dallos László (független, 357), Kántorné Miku Adél (független, 354), Majoros Viktor (független, 347) Fehérváriné Kovács Zsuzsanna (független, 318)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában