Nyíregyházi Egyházmegye

2022.06.22. 13:00

Öt városban épül bárka – bölcsődék alapkövét tette le szerdán a Nyíregyházi Egyházmegye

Olyan jól halad az építkezés Mátészalka új bölcsődéjének építési területén, hogy akár bokrétaünnepre is érkezhettek volna a vendégek szerdán, ám alapkövet helyezett el a Nyíregyházi Egyházmegye.

A tervek szerint, eredetileg februárban szerették volna az imádsággal egybekötött ünnepséget megtartani, de a figyelem abban az időszakban az orosz -ukrán háborúra irányult, a menekültek segítése adott feladatot, így mostanra halasztották az időkapszula elhelyezését.

Mint ismert, megyénk több településén bölcsődét épít a görögkatolikus egyház, az idén márciusban Máriapócson és Nyírbátorban, szerdán pedig Mátészalkán, Fehérgyarmaton és Vásárosnaményban rakták le az új épületek alapkövét. Az említett településeken négy csoportos, 48 férőhelyes bölcsődék létesülnek. Mátészalkán a görögkatolikus iskola mellett, az óvodával szemben, a bibliai menedéket Noé bárkáját szimbolizálja majd az épület, ahol a legkisebbeket leghamarabb a következő évben fogadhatják.

– " Szeretnénk gyermekiek számára bölcsődéinkben, mint egy bárkában oltalmat, biztonságot, olyan hátteret biztosítani, amely a jelenlegi nehéz helyzetben, a világ nehézségei közepette is vigasztalást, jobb lehetőséget, jobb feltételeket teremt számukra"– olvasta fel a főpásztor Szócska A. Ábel püspök szavait egy rövid szertartást követően dr. Papp Tibor, a Nyíregyházi Egyházmegye főhelynöke. Elhangzott, a görögkatolikus egyház nagy gondot fordít a szociális-, oktatási-, valamint a gyermekek napközbeni ellátását biztosító intézményeinek fejlesztésére, amelyekben a tanítás mellett fontosnak tartják a lelki gondozást, és a hitéletet. Az új bölcsőde is olyan hely lesz, ahová szívesen viszik majd a szülők gyermekeiket, nyugodt szívvel vállalhatnak munkát tudván, hogy míg ők dolgoznak, addig gyerekeikre vigyáznak és odaadással nevelik őket. A mátészalkai bölcsődére pályázaton nyert forrást az egyházmegye, több mint 600 millió forintból épülhet fel a intézmény ez év végére, ezzel 13-15 munkavállalónak kínálnak álláslehetőséget.

Mint megtudtuk, a Nyíregyházi Egyetem és a mátészalkai önkormányzat együttműködésének köszönhetően csecsemő-és gyermekgondozói felsőfokú képzések indulnak el hamarosan a szatmári városban, így a bölcsőde fenntartója is abban bízik, hogy biztosan találnak szakképzett dolgozókat induláskor.

Gyarapodó város

– Az itt felépülő intézmény fontos szerepet fog betölteni a város életében. Mátészalka folyamatosan gyarapodik, egyre több fiatal vállal 3 vagy akár 4 gyereket, így a bölcsődei férőhelyek iránti igény is megnövekedett az utóbbi években. Köszönjük, hogy az egyházmegye városunkat választotta, hiszen ezáltal bővülhet a bölcsődei kapacitás Mátészalkán, ezzel is javul az itt élők életminősége – kezdte köszöntőjét dr. Juhászné dr. Kicsák Marianna. A város alpolgármestere kiemelte, az egyház fenntartásában működő iskolában, óvodában a minőségi munkára fektetik a hangsúlyt, s ami a legfontosabb: a gyerekek korán megismerkednek a keresztény értékekkel, a vallásos életszemlélettel – tette hozzá.

A nevelésben minél korábban megismerkedik a gyermek a krisztusi értékekkel, annál inkább gondolkodó és cselekvő emberré, erős, határozott személyiséggé válik. A főhelynök atya beszédében az evangéliumi tanításból emelte ki a gondolatot, miszerint: a balga ember homokra, a bölcs sziklára építi a házát. A krisztusi beszédnek ma is aktuális az üzenete, mert az aki erős alapokra épít, nem mozdul ki életéből, " ha jön a vihar", talpon marad akkor is.

Az imádságokat és beszédeket követően dr. Papp Tibor atya megáldotta és elhelyezte az időkapszulát, amelyben az egyházmegye üzenete, az építkezésről szóló hivatalos dokumentumok, a Kelet-Magyarország szerdai száma kapott helyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában