Kelet-retró

2022.06.13. 17:07

Szélerőművek magasodhatnak Nyíregyháza felett

Rövidesen átadják Nyíregyháza legnagyobb házát, hatlábú bárány született Sényőn. Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Illusztráció: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

1972. június 13., kedd

Nyíregyháza legnagyobb háza

Rövidesen átadják Nyíregyháza legnagyobb házát. A 105 lakásos épületet az Őz közben építették fel az ÉPSZER dolgozói. 

1982. június 13., vasárnap

Hatlábú bárány született Sényőn

Hatlábú bárány született június elején a sényői Zöld Mező Termelőszövetkezetben. A kis barika két kiló hetven dekával látta meg a világot, s mintha a földkerekség legtermészetesebb dolga lenne, úgy szaladgál hat lábával, mint hasonló korú társa a néggyel. 

2002. június 13., csütörtök

Szélerőművek magasodhatnak Nyíregyháza felett

Míg néhány évvel ezelőtt a szélenergia-hasznosítás ötlete utópisztikus elképzelésnek tűnt, mára valósággá vált. Ráadásul, ha minden a tervek szerint halad, nem is kell messzire mennünk ahhoz, hogy egy valódi szélerőművet lássunk: hamarosan ugyanis Nyíregyháza külterületén épülhet fel Magyarország egyik ilyen jellegű erőműparkja. 

A magyar-amerikai-svájci tulajdonú, budapesti központú Greenergy Kft. április közepén levélben jelezte az önkormányzatnak: májustól szélenergetikai méréseket kezdenek a városban, hogy azután, ha a következő hónapok kutatásai kedvezően alakulnak, létrehozhassák a tíz-tizenöt szélerőműből álló parkot. 

A példaértékű beruházás nemcsak a térség és hazánk, de az európai uniós csatlakozás miatt is kiemelt jelentőséggel bír, hiszen az unió alapelvei között nagy hangsúllyal szerepel a megújuló energiaforrások bővítése. Az unió országaiban jelenleg az energiafogyasztás hat százaléka származik megújuló energiaforrásból - hazánkban ez az arány két-három százalék körül van -, de mivel korábban határozat született arról, hogy 2010-re ennek el kell érnie a tizenkét százalékot, rövid időn belül szükség van új energiahordozók „kiaknázására”. 

A megyeszékhely közgyűlése elvi támogatását adta a beruházás megvalósításához, a végleges döntésre ez év végén, vagy a következő esztendő elején kerülhet sor. A park létrehozása új munkahelyeket nem teremt, de jelentős iparűzési adót hozhat a város konyhájára, és bár a megtermelt energiát az országos hálózatba táplálják, Nyíregyháza közvetlen ellátásbiztonsága is javul.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában