Kelet-retró

2022.06.02. 08:00

Újabb bányatelep Kisvárdán

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Illusztráció: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

1962. június 2., szombat

Újabb bányatelep Kisvárdán

Kisvárda határában, a dögéi és kékcsei út között már évek óta hosszú karú kotrógépek vájták a talajt, dömperek hada szállította a lápi meszet az állomásra. Most újabb bányatelepen dolgoznak az ajaki út mentén. 

Ritka értékes talajjavító anyagot találtak itt is a szakemberek: 60-70 centiméter vastag rétegben 50 százalékos mésztartalmú lápi talaj van. Egyetlen holdról kibányászott anyaggal 4-500 hold savanyú talajt lehet megjavítani. Megyénkben kisvárdai lápi mésszel javították meg a szántóföld egyrészét a csarodai, a gacsályi és a császlói szövetkezetekben. Az eredmények igazolják, hogy ezzel a lápi mésszel javított talajok 2-3 mázsa búzával vagy 30-40 mázsa cukorrépával termettek többet. 

A Debreceni Talajjavító Vállalat szakemberei megépítették a kitermelendő talajok vízgazdálkodását szabályozó csatornákat, így szántóföldi hasznosításra alkalmassá teszik a feltárt területeket. Néhány holdon már az idén kísérleti termelést végeznek. Most újabb harminc hold feltárására folynak a tárgyalások. Ennek a területnek az anyagával mintegy 12-15 ezer hold gyenge talajt lehetne termékenyebbé tenni. 

Czap András dömperes naponta 15-16 fordulót tesz meg a négy kilométerre lévő állomásra. Csupán az általa szállított lápi mész súlya egy műszakban 600 mázsa.

1972. június 2., péntek

A kereskedelem hátat fordított a méhteleki vásárlóknak

Méhteleken a nemrég épült ABC-áruház háttal néz a főútra. Vagyis a bejárat és a kirakat az ellenkező oldalra épült. Ezek után úgy tűnik, hogy a kereskedelem hátat fordított a méhteleki és az itt átutazó vásárlóknak. Pedig többnyire csak a tervezők és az építők hibája, hogy az áruház ide és így épült. 

A községen átutazók az áruház láttán humoros megjegyzéseket tesznek, az itt élők pedig hol derülnek, hol bosszankodnak. Ez az ABC így nem jó reklámja a tervezőnek, de a kereskedelemnek sem. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában