Kelet-retró

2022.07.28. 08:00

5 ezer Ikarus busz Tuzsérról

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Illusztráció: szon

1962. július 28., szombat

Az ős-nyíregyháziak hajlított szekere

Negyven éve foglalkozik néprajzzal dr. Nyárádi Mihály. Országosan elismert munkái: a Rétság régi halászata, a ramocsaházi őszi rozs termesztése, a szabolcsi salétromfőzés és más tanulmányok. Fiatal kora óta a szabolcsi nép történetének, gazdálkodási, használati eszközeinek kutatója. 1949 óta két és fél ezer néprajzi tárgyat gyűjtött össze a megyében. Országosan és nyíregyházi vonatkozásban különösképpen értékes eszközöket mentett meg a pusztulástól. Ő fedezte fel az eldobott régi holmik között az érsekújvári eredetű, hajlított szekeret. Ottani jobbágyokat telepítettek át Nyíregyházára másfél száz évvel ezelőtt, ők érkeztek hajlított szekereken. 

Esővíz gyűjtésére használták a hatalmas üstöt, mely ma már a múzeum tulajdona. Tiszavasváriban (Büdszentmihályon) hívta fel a figyelmet Gombás András iskolaigazgató, egy görög kereskedő főzette benne a salétromot. A hétmázsás vasüst az egyedüli salétromfőző üst az országban. Nyárádi Mihály levéltári kutatások és helyszíni tanulmányozás után tudományosan feldolgozta a szabolcs-szatmári salétromfőzés múltját. A hiteles adatok tanúsága szerint megyénkben nagy múltja van a salétromfőzésnek: 49-50 községben főzték a salétromot. 

Méltó helyére került az 1820-as évekből származó, teljesen faszeggel készült mennyezetes ágy, a kézzel hajtható cséplőgép, melyet két ember hajtott és "embernyúzónak" nevezték. Bekerült a múzeumba a nyíregyházi pipásság ősrégi szerszáma, a pipacsináló masina. Nyíregyházán 1848-tól már híresek a pipások, de hasonlóan Tiszabercelen és Tiszadobon is. Vitrinben őrzik a nyíregyházi szitaszövők szerszámait, a lószőrszita-szövőgépet, a lófarokvágót, a szurkozót, a kefekötők 106-féle mintáját.

1982. július 28., szerda

5 ezer Ikarus busz Tuzsérról

A VAGÉP tuzséri telepén ötezer darab Ikarus autóbuszt raknak be és indítanak útnak a Szovjetunióba. Képünkön az automata váltós buszokat a vagonokhoz szállítják.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában