Kelet-retró

2022.07.22. 08:00

A nyíregyházi perzsák műhelyében

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Illusztráció: Shutterstock

1962. július 22., vasárnap

A nyíregyházi perzsák műhelyében

Szép, de nem rikítós színkompozíció, tetszetős minták, egyenletes leverés és nyírás. Valahogy így summázta Mekis Mária részlegvezető azokat a követelményeket, amelyek elsősorban jellemzik az exportra induló, jó minőségű perzsaszőnyegeket. 

- Most történetesen Bécsbe készülnek a perzsák - mondja kalauzolás közben a szőnyegcsomózás szakértője. A perzsák csodálatos birodalmában járunk, kincset érő szőnyegek között. Afgán 605-os, Bochara 606-os, és így tovább. Pompázó színek, ötletes minták tarka forgataga. Egy ilyen háromszor négy méteres szőnyeg ára, amilyeneket most is készítenek, pár forint híjával bizony megüti a tizenkétezer forintot. De készítenek ennél sokkal drágábbat is. 

Most azonban az osztrák szállítmány a fontos, hiszen a még szövőállványon lévő szőnyegekkel hétfőn délben már Békéscsabán kell lenni, ott veszik át az exportot. Ezért vállalták a perzsások a váltott műszakot és a vasárnapi munkát. A Nyíregyházi Háziipari és Népi Iparművészeti Szövetkezetben szünet nélkül szaporodnak a feszesen álló felmenő szálakon a tarka csomók. Innen indulnak útnak a remekbe készült szőnyegek világ négy tája felé.

1972. július 22., szombat

Két forint a paradicsom 

Ez a forró időjárás mégiscsak meghozta az elérhető áron megvásárolható lecsónakvalót. A paradicsomot gyorsan megérlelte - a zöldpaprikának ugyan nem használ, de az is rohamosan olcsóbbodott az elmúlt héten, épp úgy, mint a sárgadinnye és az őszibarack. 

Már a hétközi piacon is érezhető volt annak a 16 vagon paradicsomnak a hatása, amelyet a Ságvári Termelőszövetkezet ajánlott fel a konzervgyárnak. A konzervgyár ígérete szerint átadta az élelmiszer-kereskedelemnek, így aztán egyetlen nap alatt 14-16 forint helyett négy forintért árulták kilóját. A szombati piaci ár még lejjebb ment: két forintra. 

Ugyanez történt a nagy melegben kedvelt sárgadinnyével, amelynek szombaton már 3 forint az ára, nem is beszélve az őszibarackról, amely 2,50-7 forint. A zöldpaprika, ez a vízigényes növény természetesen tartja magát: nyolc forint a szép, de van 3,50-es is. A csípős hegyes pedig 6,50-től 2-ig. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában