Kelet-retró

2022.07.04. 15:31

Az egyik nyírbátori postarabló könyörögve mentegetőzött, a másik egy félreeső helyen lefeküdt

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország 30 éve ezen a napon.

Illusztráció: MW-archív

1992. július 4., szombat

Az egyik nyírbátori postarabló könyörögve mentegetőzött, a másik egy félreeső helyen lefeküdt

A furcsa bűnesetek krónikájába ezt írhatnánk: az egyik postarabló könyörögve mentegetőzött, a másik egy félreeső helyen lefeküdt, és nyomban elaludt. Pár perc múlva kiérkeztek a rendőrök, ők ébresztgették. Amint felébredt, békésen viselkedett. A bíróság nem vette tréfára a dolgot, súlyos büntetést rótt ki mindkét elkövetőre. Sőt, fellebbezés után a megyei bíróság még növelte a büntetés mértékét. 

Történt, hogy két nyírbátori fiatalember, K. J. és K. Cs. (testvérek) elhatározták, hogy rokonlátogatásra Nyírvasváriba utaznak. Élvezték a szíves vendéglátást, alaposan felöntötték a garatra. Az a gondolatuk támadt: be kellene törni a szomszédban lévő postahivatalba, biztosan akad ott a páncélszekrényben néhány tízezer forint. Fényes nappal, kora délután láttak munkához. 

Csákánnyal és feszítővassal felszerelkezve átmentek a postára, megbontották a falat, és már eljutottak a páncélszekrényig, de sehogy se boldogultak vele. Pechükre a csákány eltört, a feszítővas elhajlott. Szegény amatőr bűnelkövetőt az ág is húzza. Már felhagytak cselekményükkel, haza akartak menni, amikor valaki a helyszínen meglátta őket... Jöttek a rendőrök. A páncélszekrényben húszezer forint kár keletkezett, a falat is helyre kellett hozatni. 

A Nyírbátori Városi Bíróság K. J.-t egy év és két hónap, K. Cs.-t egy év és négy hónap felfüggesztett börtönre ítélte. Enyhítő körülmény volt a beismerő és megbánó magatartás, és az, hogy a cselekményüket nem sikerült végrehajtani. Fellebbezés után a megyei bíróság több súlyosbító körülményt vett figyelembe, például azt, hogy cselekményüket pénzintézet ellen követték el. A megyei bíróság mindkettőjük büntetését két-két évre emelte fel, a felfüggesztés meghagyása mellett. Az ítélet jogerős. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában