Kelet-retró

2022.07.02. 08:00

Ezért menekültek ki az emberek a házakból Tákoson

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Illusztráció: KM-archív

1982. július 2., péntek

Ezért menekültek ki az emberek a házakból Tákoson

Nyíregyházán csütörtökön, a reggeli órákban a tízemeletes lakóházak felső szintjein megmozdultak a lámpák, csillárok, de Kisvárda és Vásárosnamény környékén is észleltek földmozgásokat. Tákoson pedig a házakból is kimenekültek az utcára az emberek. Szerencsére komoly balesetről sehonnan nem érkezett hír. 

A Magyar Tudományos Akadémia földrengésjelző obszervatóriumának vezetője, Bisztricsány Ede a következőket mondta el: - Július 1-jén reggel 7 óra 50 perckor az obszervatórium a Richter-skála szerinti 5-ös fokozatú földrengést jelzett. A rengés góca nem Magyarország területére esett, ezért Budapesten például egyáltalán nem észlelték a 350 kilométerre levő rengést. Szabolcs-Szatmár egyes részein viszont - ez becsült adat - a Richter-skála szerinti 4-es fokozatnak felelhetett meg a földlökés. Ha a lakosságtól érkezik bejelentés, kimegyünk és a helyszínen mérjük fel a tényleges károkat. 

Személyi sérülés nem történt. Az Állami Biztosító kárfelmérői már tegnap délelőtt a helyszínen vizsgálták a keletkezett károkat. Záhony-Kisvárda-Vásárosnamény térségéből mintegy 300-400 kárbejelentésre számítanak. A károk nagysága három- és ötezer forint közötti összegre tehető. Ezek falrepedésekből, kémények ledőléséből származnak. A biztosító úgy véli, tíz-húsz komolyabb összegű kárbejelentés várható. Ez esetben a kár eléri a 30-40 ezer forintot is. A kárrendezést megkezdték: szombaton és vasárnap húsz kárszakértő dolgozik majd a bejelentések helyszínén. Akik a földrengést követően valamilyen kárt észlelnek, a helyi termelőszövetkezetnél vagy a községi tanácson tehetik meg a bejelentést.

2002. július 2., kedd

A nagygéci templom is lehetne turisztikai látványosság

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában