Nyíregyháza

2022.07.01. 10:25

Kiadták a megye első új típusú rendszámtábláját Nyíregyházán

Július 1-től már az új rendszámtáblákkal kerülnek forgalomba a gépjárművek.

Forrás: SZSZBMK

A korábban használt karakterkészlet legfeljebb néhány éven belül kifutott volna, ezért volt szükséges átállni az új rendszámtáblákra. Az újfajta rendszámtáblák a latin ábécé szerinti két magánhangzóból vagy két mássalhangzóból, majd újabb két betűjelből és három számjegyből állnak.

A megye első, új rendszámtábláját Román István kormánymegbízott adta át, a város egyik autókereskedője számára, a Nyíregyházi Kossuth téri kormányablakban.

Az új rendszámtábla új elemeket is tartalmaz, megtalálható rajta Magyarország címere, mellette az európai zászlót jelképező kék mezőben tizenkét sárga csillag látható fehér H betű jelzéssel. Az új rendszámstruktúra kialakításának elsődleges szempontja az volt, hogy tartósan garantálja a gépjárművek hatósági jelzéssel való ellátását. Az új autók forgalomba helyezésének évente néhány százezres üteme mellett a négybetűs változat egyes számítások szerint több száz évre elegendő lehetne.

Egyszerűsödnek az ideiglenes rendszámtáblák, az eddigi „E”, „M”, „P”, „SP” és „Z” betűjelűek helyett egységesen „I” betűjelűeket adnak majd ki a kormányablakok.

Az új rendszámtáblák felmenő rendszerben kerülnek bevezetésre, azokból július elsejétől a Magyarországon újonnan forgalomba helyezett járművek kapnak. A már használatban lévő hatósági jelzéseket nem kell új táblákra cserélni, azokkal a továbbiakban is lehet közlekedni.

Kérelemre lesz lehetőség a régi, három betű három számos rendszámtáblával ellátott járművek átrendszámozására is, de az nem lesz kötelező.

A rendszámtáblák költsége nem változott, továbbra is 8500 forintba kerül egy pár rendszámtábla, míg darabja 5500 forint.

Az előírások változatlanul lehetővé teszik az egyénileg kiválasztott vagy egyedileg előállított rendszámok engedélyezését is.

- Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában