Feladvány

2022.07.30. 08:40

KRESZ-teszt! Szerinted jogos, hogy csak a fehér autót büntették meg?

Következzék egy röpke KRESZ-teszt, ami sokakon kifog!

Forrás: ripost.hu

Lakó-pihenő övezetben ezt a fehér autót megbüntették szabálytalan várakozás miatt, míg a mögötte lévő kettőt nem. Vajon jogos volt a bírság?

a.) Igen, mert Lakó-pihenő övezetben ezen a helyen tilos várakozni.

b.) Nem, hiszen a jármű az út jobb szélén szabályosan helyezkedik el.

A megoldásért görgess le!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Helyes válasz: a, azaz IGEN

Magyarázat:

Az eset megtörtént, és az eljáró hatóság jogosan büntette meg az itt látható jármű vezetőjét. Bár látszólag a megállással és várakozással kapcsolatos alapszabályokat ez a jármű nem sértette meg, azonban a Lakó-pihenő övezettel kapcsolatban a KRESZ a következőt határozza meg:

„Ha az úton járda nincs, járművel várakozni csak az erre kijelölt területen szabad.”

Ezen a helyen nincs külön úttest és járda, ezért csak táblával vagy útburkolati jellel kijelölt várakozóhelyen szabad várakozni. A felfestéssel kijelölt várakozóhelyek a kép hátsó részénél jól láthatók, azonban ahol ez a fehér gépkocsi parkol, ott ilyen felfestés nincs.
Természetesen az adott Lakó-pihenő övezetben érdemes kellő körültekintéssel meggyőződni arról, hogy valóban van járda, vagy nincs.

Forrás: ripost.hu / Autószektor

Címkék#KRESZ
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában