Szabolcs-Szatmár-Bereg

2022.07.05. 11:30

Egy nótafa a polgármesterek között

Szamosújlak új vezetője énekel, és szintetizátoron is játszik.

MML

Megyénk négy településén rendeztek időközi választást vasárnap, mindegyik községben a polgármester személyére adhatták voksukat a választópolgárok. 
A négy újonnan megválasztott polgármester közül kettőt most, kettőt pedig holnap mutatunk be. 

Jól ismeri a falut és lakóit 

Császlón Pásztor György (független) egyedül indult, 102 érvényes szavazattal lett a település új vezetője. Nem ismeretlen számára az önkormányzati munka, hiszen korábban több cikluson keresztül is tagja volt a képviselő-testületnek, tavaly augusztustól pedig az ügyrendi bizottság elnökeként irányította a települést, intézte a község életét meghatározó ügyeket. 
Jól ismeri a falut és lakóit, ugyanis tősgyökeres császlói, születése óta a településen él, csupán a tanulmányai és a sorkatonai szolgálat miatt volt távol a községtől. 
– Sok mindent kellene megvalósítanunk a településen – ami egyébként Közép-Európa legidősebb somfájával büszkélkedhet –, de nem könnyű úgy tervezni, hogy emelkednek az árak. Úgy kell gazdálkodnunk, hogy mindenre jusson – mondta el érdeklődésünkre Császló újonnan megválasztott polgármestere. – Tavasszal nyertünk támogatást a Dunaújváros utca felújítására. Sokaknak furcsa lehet ez a név, pedig a magyarázata egyszerű: a nagy árvíz után Dunaújváros munkásai építették fel újra ezt a részt. 

Főzések barátokkal, idősekkel 

– Nem könnyű a település mindennapi élete, hiszen kevés a munkahely, két-három vállalkozó tud munkát adni a helybelieknek. A legtöbben gazdálkodnak, köztük én is. A közösségi életet is igyekszem erősíteni, például a baráti társasággal és az idősekkel szoktunk közös főzéseket rendezni, főleg mióta a vírusjárvány visszaszorítása mindezt lehetővé tette – tette hozzá Pásztor György. 
Bégány Róbert (Fidesz–KDNP) szintén egyedüli jelöltként indult Szamosúj­lakon a polgármesteri tisztségért, a lakosságtól 171 érvényes szavazatot kapott. Mikor arról faggattuk, hogy mi késztette, mi ösztönözte arra, hogy elinduljon az időközi választáson, a következőket válaszolta: 

Emlékek és élmények 

– Nagyon jól ismertem Csaholc polgármesterét és háziorvosát, néhai dr. Al-Syed Isamot, hiszen az elmúlt évek során dolgoztam kórházban, a mentőszolgálatnál és orvosi ügyeleten is. Sokat mesélt a polgármesteri munkájáról, gyakran bele is láthattam a felelősségteljes napjaiba. Nagyon szerette az embereket, s ez a szeretet visszatükröződött a polgármesteri és a háziorvosi hivatásából is. Az emlékét sohasem feledem, s tulajdonképpen több év távlatából a vele kapcsolatos sok szép élmény ösztönzött arra, hogy elinduljak a polgármesteri választáson, hiszen én is emberek között dolgoztam, a munkámmal őket segítettem, őket szolgáltam. 
– A képviselő-testületbe 2019 októberében kerültem be, s akkor alpolgármester lettem. Mindig azt vallottam, hogy az önkormányzat van a faluért, s nem fordítva – magyarázta Szamosújlak új vezetője. 
– A legfontosabb célom polgármesterként, hogy szebbé, élhetőbbé tegyem a települést. A kormánynak köszönhetően van is egy nyertes pályázatunk, több mint tízmillió forintot nyertünk egy temetői felújításra. Lakossági igény volt a ravatalozónál egy előtető építése, ami nyáron a tűző naptól, ősszel és télen a csapadéktól véd. 
– A művelődési házunk egy része rossz állapotban van, szeretném azt is felújíttatni, hiszen fontosnak tartom a közösség formálását, erősítését. Alpolgármesterként szerveztem adventi programot és nőnapi műsort is a településen. Szeretnénk egy traktorra is pályázni, ami segítené a falu szépítésének munkálatait. Az utóbbi időszakban ha van eladó ház Szamosújlakon, az hamar elkel, fiatal családok veszik meg, ők főleg Kárpátaljáról érkeznek. A közmunkásaink leginkább a falu arculatának rendezésén dolgoznak, foglalkoznak többek között földutak karbantartásával, virágok gondozásával, a parlagfű irtásával – mondta Bégány Róbert, akinek a felesége Fehérgyarmaton dolgozik, a fia, Zsombor pedig ősztől második osztályos a Deák Ferenc Gimnáziumban. 

Lakodalmakban szól a nóta 

Mikor a pihenésről, kikapcsolódásról faggatjuk Szamosújlak első számú emberét, így válaszol: 
– Nagyon szeretem Kocsis Janika mulatós zenéjét. Sok helyre elutaztam, hogy meghallgathassam, végül kedvet kaptam én is az éneklésre, a zenélésre. Rendezvényeken, lakodalmakban lépek fel immár húsz éve a szintetizátorommal. Itt is emberek között lehetek, embereket szolgálhatok, s még ki is kapcsolódom. 
Így most már érthető, hogy a közösségi portálon miért gratulált úgy Iszák Tibor, Sonkád polgármestere Bégány Róbertnek: „Lesz egy nótafa köztünk!”
 

Borítókép: Vasárnap este volt ok az ünneplésre | Fotó: Bégány Róbert archívuma/Nem könnyű a tervezés – mondja az új vezető | Fotó: Pásztor György archívuma

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában