Köztünk élnek

2022.07.04. 10:00

Azt hitték, csak pihen - újra kellett éleszteni egy vendéget a nyírbátori lakodalomban

Időben érkezett a segítség, hősiesen avatkoztak közbe a vészhelyzetben.

Fotó: Shutterstock

 A rekkenő hőségben kimondta a boldogító igent az ifjú pár, aztán páratlan dolog történt a nyírbátori lakodalomban, a közkedvelt külvárosi rendezvényhelyen. A felhőtlen mulatozás közben hirtelen megfagyott a levegő, amikor egyik pillanatról a másikra élettelenül rogyott össze a násznép 68 éves tagja. A zene abbamaradt, a döbbenet lett úrrá a teremben. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy nem mindenki esett kétségbe, voltak, akik azonnal közbeavatkoztak.
– Esküvői fotósként már szembesültem eggyel és mással, de ilyen drámát még nem éltem át. Nem is szeretnék többször hasonló helyzetbe kerülni. Még most is kiráz a hideg, ha felidézem a történteket – kezdte reagálását megkeresésünkre a máriapócsi Kovács Fanni. – Láttam, hogy a később újraélesztett férfi a menyasszonnyal táncolt, és utána magába roskadva leült egyedül. Többen azt gondolták, hogy minden bizonnyal kipiheni a táncot, de aztán hirtelen a földre borult. Azonnal odagyűlt a násznép, kétségbeesett emberek keresték a megoldást. Ott voltam a közelben, letettem a fényképezőgépemet. Egy pillanatig sem haboztam, hogy segítsek.

Konyhás Istvánné Éva és Kovács Fanni
Forrás: Konyhás Fruzsina Dóra

Konyhás Istvánné Éva vette át a szót, ő volt az, aki oroszlánrészt vállalt az életmentésből:
– Amikor láttam, hogy nem lélegzik, zsebkendőt tettem a férfi szájára, befújtam, és ezt többször megismételtem. Fannival közösen küzdöttünk az életéért, közben a hivatásos tűzoltóként dolgozó zenész is segített. A mentősökkel telefonon tartottuk a kapcsolatot a kiérkezésükig. Biztató jel volt, amint a férfinak emelkedett a mellkasa, és pulzálni kezdett a nyaki ütőere. Lassan kinyitotta a szemét, és képes volt a kommunikációra.
Kovács Fanninak meg sem fordult a fejében, hogy fotósként megörökítse a történteket. Letette a munkaeszközét, és minden idegszálával arra összpontosított, hogy visszahozzák az életbe a bajbajutott férfit:
– Amikor gimnazistaként részt vettünk a vöröskeresztes versenyen, előtte szakszerű képzést kaptunk. A jogosítványszerzés közben figyeltem az elsősegély-tanfolyamon. Az ott tanultak, tapasztaltak hirtelen előjöttek. Egyébként a bátyám mentős, rá is gondoltam a segítségnyújtás közben.
Kiderült, hogy Konyhás Istvánné Éva életében nem ez volt az első hasonló eset:
- Tíz évig dolgoztam a nagykállói pszichiátriai szakkórházban ápolói végzettséggel. Jelenleg a mátészalkai család- és gyermekjóléti központ esetmenedzsere vagyok. Nem tartom pontosan nyilván, körülbelül ez volt a negyvenedik újraélesztésem. Tudtam, hogy mit kell tenni, hogy ilyenkor mi a protokoll. Amikor a mentősök kiérkeztek, úgy helyezték a hordágyra a férfit, hogy már képes volt felülni. Megtudtuk, hogy a járványhelyzetben elkapta a covidot, és azóta nehezebb a légzése, emellett magas a vérnyomása. Jobbulást kívánunk neki! – mondta Éva, akinek egyébként a vőlegény a keresztfia. A lakodalom hangulatára óhatatlanul is rányomta a bélyegét az eset, de hála a hősiesen beavatkozó hölgyeknek, nem következett be tragédia.  


Esély a túlélésre
Hazánkban vezető halálokok a szív- és érrendszeri betegségek, az összhalálozás mintegy 54 százalékát teszik ki. Ezen halálokok egyike a hirtelen szívhalál, amely hátterében tulajdonképpen egy ingerületvezetési zavar áll leggyakrabban, azon belül is az úgynevezett kamrafibrilláció.
Az újraélesztési protokollt a rendelkezésre álló statisztikai adatok, illetve az egészségügyi eszközfejlesztés tükrében publikálta az Európai Újraélesztési Társaság – írja az elsosegely.hu.
Keringésleállás esetén, az alapszintű újraélesztés az egyetlen esély a túlélésre. Ez a BLS, azaz a felnőtt laikus alapszintű újraélesztés. A légút felszabadításánál a jól látható idegentesteket kell eltávolítani a fej hátrahajtásával, az álkapocs előreemelésével. Árulkodó jel a mellkas mozgása, a légzés hangja. A mellkaskompressziót és a befújást 30:2 arányban kell végezni. Ezzel fontos tisztában lenni, hiszen bárki bármikor kerülhet ilyen helyzetbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában