Kelet-retró

2022.08.10. 08:00

Az átépítés előtt még kinyit a Krúdy Szálló

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Illusztráció: Nyírdrón

1972. augusztus 10., csütörtök

Elkészült a Jósaváros első tízemeletes háza

1982. augusztus 10., kedd

Építőipari múzeum Sóstón

Építőipari múzeumot létesítenek a Sóstói Múzeumfalu szomszédságában. A tervekről, elképzelésekről Lengyel Miklós, a KEMÉV nyugdíjas főépítés-vezetője az ügy egyik főpatrónusa adott tájékoztatást. 

- Már az idén bekerítjük a területet, elkészítjük a kiállítandó gépek alapját, az utat. Ha minden a helyén lesz, átadjuk a Jósa András Múzeumnak. Addig a nagyobb gépek két helyen, az ifjúsági parkban, valamint vállalatunk Tünde utcai központi telepén vannak. A könyvek, szerszámok, iratok nagy része az irodaházunkban található. 

- Az építésügyi tárca támogatva a kezdeményezéseket, az országban két vállalatot bízott meg a hagyományőrző munkával. A KEMÉV-nél a sikerért az öregektől a fiatalokig szinte mindenki megmozdult. Jártak-keltek, kilincseltek, leveleztek, aminek eredményeképpen elég gazdag anyag gyűlt össze. Kértük az építőipari vállalatokat, hogy a selejtezéseknél hadd legyünk jelen, mert a fölöslegesnek tartott holmik között hátha találnak olyanokat, melyeket érdemes megőrizni, megmenteni a jelen-, s az utókornak. A partnerek sok szép, értékes régi könyvet küldtek. 

A kiállítás büszkeségeit is sorolja Lengyel Miklós: - Van egy 1780-ból származó, feltehetően az elsők között megjelent magyar nyelven írt műszaki könyv. Rengeteg szakkönyvünk őrzi az 1800-as évek műszaki kultúráját. Hiánytalanul megvan az építésiközlöny-sorozat. Több száz régi anyagot, eszközt, szerszámot tudunk majd a múzeumban elhelyezni, köztük Árpád-kori téglát, kézi gatterfűrészt, bárdokat, faragókéseket, kézi istrángos cölöpverőt... 

- Ha minden együtt, egy helyen lesz, elcsodálkozhatunk elődeink építőszerszámain, munkamódszerein, így talán még nagyobbá, szebbé válnak szemünkben a letűnt korok építőinek alkotásai. S remélhetően még jobban fogjuk tisztelni az esőben, szélben tűző napon végzett verejtékes, otthonteremtő munkájukat.

2002. augusztus 10., szombat

Az átépítés előtt még kinyit a Krúdy Szálló

Rövidesen megkezdődik a sóstói Krúdy Szálló felújítása. A kivitelező Épker Kft. nyitott építkezést ígér, ennek első lépése, hogy hétfőn és kedden a felújítás előtt utoljára végigjárhatják az érdeklődők az eklektikus stílusban épült patinás szállodát. 

A restaurálás megkezdése előtt tehát augusztus 12-én és 13-án reggel 8-tól délután 4-ig várnak minden érdeklődőt Nyíregyháza üdülőövezetének központi épületében. Lehet fényképezni, emlékezni, hogy aztán amikor már magára öltötte új ruháját a Krúdy Vigadó, összehasonlíthassuk: milyen volt és milyen lett. A tervek szerint jövő májusban már csak emlék lesz. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában