Nyírbátor

2022.08.16. 11:02

Hazánk biztonságáért dolgoznak a végeken

A szerződéses határvadászok több mint 240 kilométeres szakaszon szolgálják Magyarországot.

Fotó: Pusztai Sándor

Az országban az elsők között kezdődött meg Nyírbátorban a szerződéses határvadászok képzése. A város neve az évtizedek alatt szinte egybe forrt hazánk határainak védelmével, így a frissen egyenruhát öltött határvadászok a haza szolgálata mellett a hagyományokat is tovább viszik.

Dr. Tarcsa Csaba rendőr vezérőrnagy, műveleti országos rendőrfőkapitány-helyettes, a Készenléti Rendőrség parancsnoka köszöntőjében Wass Albert szavaival élve elmondta, aki nem tud az országáért küzdeni, az nem érdemel országot. A rendőrség a migrációs válság 2015-ös kirobbanása óta bebizonyította, hogy képes megvédeni hazánk határait, s a védekezés a határvadászok szolgálatba állása után még hatékonyabb lesz.

Megerősítik a határvédelmet

– Az illegális határsértések azóta sem hagytak alább, csak az idén több mint 12 ezer határsértőt tartóztattak fel a kollégák, és 1100 esetben indítottak eljárást az embercsempészek ellen. A számok is mutatják, mekkora problémával állunk szemben, ráadásul a migráció és a csempészet közlekedésbiztonsági problémákat is okoz. A friss statisztikák szerint 254 baleset történt amiatt, mert a csempészek elmenekültek a rendőrök elől, arról nem is beszélve, hogy 260 alkalommal támadtak rá az egyenruhásokra az illegális bevándorlók – ismertette a lesújtó adatokat dr. Tarcsa Csaba, aki szerint a statisztikák javításából oroszlánrészt vállalnak majd a határvadászok.

– Hazánk államhatárainak stabil védelme érdekében négyezer szerződéses határvadászt szeretnénk kiképezni. A határvadász ezred a Készenléti Rendőrség égisze alatt működik, és hamarosan két századnyian állhatnak szolgálatba közülük. Eddig mintegy 12 ezren érdeklődtek az új szolgálati forma iránt, melyből ezer érvényes pályázatot kaptunk. A kiválasztási eljárás során dől majd el, hogy közülük ki öltheti magára hivatalosan is a határvadász egyenruhát. Az eljárás pszichológiai, fizikai és egészségügyi felmérésből áll – tudatta a Készenléti Rendőrség parancsnoka.

Elérhetik a közös célt

– A múlt héten Szegeden indult el az első határvadászképzés, most pedig a hazai határvédelem egyik fellegvárában, Nyírbátorban is megkezdődik a négy modulból álló, négy hetes oktatási folyamat – ezt már Nagy István rendőr ezredes, a Készenléti Rendőrség megalakuló Határvadász Ezred főkapitányi biztosa mondta a jelenlévőknek. Kiemelte: nemes dolog a haza biztonságáért szolgálni. 

– A képzés idejére a jelentkezőknek háromszori étkezést, a távolról érkezőknek szállást is biztosítunk. Köszönöm mindenkinek, hogy erre a szép, ámde nehéz hivatásra vállalkoztak. Úgy vélem, az ő segítségükkel elérhetjük a közös célunkat: biztosíthatjuk Magyarország határainak védelmét és tovább javíthatjuk a közbiztonságot. Legyenek büszkék arra, hogy itt vannak és viselhetik az egyenruhát – zárta gondolatait a főkapitányi biztos.

Farkas József dandártábornok, megyei főkapitány a képzést megelőző sajtótájékoztatón elmondta: a megyei rendőrök több mint 240 kilométeres határszakasz védelméért felelnek.

– Nálunk nem olyan rossz a helyzet, mint a déli határszakaszon, de hogy ez így is maradjon, sokat kell dolgozniuk a rendőröknek. A migráció, a háborús menekültválság, illetve a jövedéki és embercsempészek sok feladatot adnak az egyenruhásoknak. A hosszú határszakasz védelmében hatékony segítség jelentenek majd határvadászok, ahogy a menekültválság miatt keletkezett új feladatokban is számítunk majd rájuk. Megyénkben nincs kerítés, ritkábbak az erőszakos határvillongások, mint délen, de ez nem jelenti azt, hogy lazíthatunk. Az embercsempészet továbbra is jelentős probléma, ahogy azt a statisztikák is jól példázzák, ráadásul a háború kirobbanása sem vette el a csempészek kedvét attól, hogy adózatlan jövedéki termékeket próbáljanak meg hazánkba juttatni – hívta fel a figyelmet a megyei főkapitány, aki szerint az új szerződéses szolgálati forma egyfajta ugródeszka is lehet azoknak, akik a rendőrség nagy családján belül képzelik el a jövőjüket, és bízik benne, hogy a megfelelő átképzés után sokakat köszönthet majd a rendőrség kötelékében.

Szerződéses szolgálati forma

A határvadászok képzéséről Usztics Attila alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság Humánigazgatási Szolgálat Oktatási és Kiképzési Alosztály vezetője mesélt lapunknak. Elmondta, a képzésben az alosztályon túl a budapesti Rendészeti és Oktatási Kiképzőközpont is tevékenyen részt vesz a szerződéses határvadászok kiképzésében.

– A képzés négy modulból áll: a rendészeti ismeretek, jogi ismeretek, intézkedéstechnika és lőkiképzés, a negyedik pedig a határrendészeti és határforgalmi ismeretek. Az olyan gyakorlatigényes feladatokban, mint az intézkedéstechnika vagy lőkiképzés, nagyobb mozgásteret kaptak a megyei képzőhelyek. Ezek nagyon fontos elemek, és a nagyobb szabadság lehetőséget teremt arra, hogy maximális felkészültséggel állíthassuk szolgálatba a leendő kollégáinkat – hangsúlyozta az alezredes, akitől azt is megtudtuk, a határvadászok fizikai felkészítése hasonló, mint a rendőröké, és 55 jelentkező kezdi meg a felkészülést Nyírbátorban.

Köztük van Bacskai Ádám is, akit már középiskolásként is érdekelt a rendészet világa.

– Nagykállóban jártam rendészeti középiskolába, ám az életem új irányt vett, ez a szolgálati forma viszont egy jó lehetőség nekem a visszatérésre. A TV-ben láttam a toborzó felhívást, és szinte azonnal jelentkeztem. Ez egy ugródeszka is lehet majd a rendőri pályához, de még nem tudom, mit szeretnék. Emiatt azonban nagyon előnyös a szerződéses viszony, mivel mindenki eldöntheti, hogy szeretne-e továbblépni vagy sem – árulta el Bacskai Ádám. MI

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában