Nyíregyháza

2022.08.31. 19:45

Könnyebbé teszik az iskolakezdést

A segélyprogram szerdán Nyíregyházára érkezett.

Fotó: Gazdag Mihály

A Katolikus Karitász a „Legyen öröm az iskolakezdés” elnevezésű programját azért indította el, mert szerintük számos család a megélhetés költségeit csökkenti és kevesebbet költ élelmiszerre, ruhára vagy nem fizeti be a szolgáltatási számlákat azért, hogy az iskolai költségeket rendezni tudják.

A szervezet az akciójával nem csupán az eszközök beszerzését segíti, de az önkéntesek személyes jelenlétével tanév közben is folyamatosan tartják a kapcsolatot, ezzel is biztonságot adva a családoknak, és szükség szerint segítik őket a mindennapi terhek könnyítésében.

A tanév kezdetén számos helyen külön program keretében adják át az önkéntesek a támogatásokat, az iskolatáskákat és az azokban található különféle tanszereket: a segélyprogram szerdán Nyíregyházára érkezett.

Leljék benne örömüket!

Az átadóünnepségen először Palánki Ferenc, Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke köszöntötte a gyermekeket és az őket elkísérő szülőket, nagyszülőket. Visszaemlékezett, ő mennyire örült élete első iskolatáskájának, majd azt kívánta a főplébánia dísztermében megjelent gyerekeknek, hogy leljék sok örömüket az iskolatáskában és a tanszerekben.

Szabó Tamás görögkatolikus helynök beszédében kiemelte, a teremben lévő fiatalok a jövő bírói, professzorai és főigazgatói lehetnek.

– Azt kívánom, hogy építsetek a mostaninál szebb világot – adott útravalót a fiataloknak Szabó Tamás.

Az akció országos megvalósulásáról Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója beszélt. Elmondta, a covid és a háború miatt nehéz helyzetbe került családoknak szinte lehetetlen előteremteniük az iskolakezdéshez szükséges eszközöket.

– Az eltelt években bebizonyosodott, hogy sok helyen nem csak iskolakezdéskor, hanem a tanév első hónapjaiban is szükség van segítségre – fogalmazott az igazgató, aki hozzátette, az idén eddig több mint ötezer támogató csatlakozott a programjukhoz, legyen szó akár egy telefonhívásról, banki átutalásról vagy tárgyi adományról.

– Ebben az évben 300 olyan családon is segítünk, akik a háború elől menekültek hazánkba – emelte ki Écsy Gábor.

Önzetlen segítségnyújtás

Ezután Csordás Gábor, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye karitász igazgatója méltatta az önkénteseik munkáját, majd dr. Oláh Tamás, a nyíregyházi egyházmegye karitász igazgatója beszélt az önzetlenség és a segítségnyújtás fontosságáról.

A szerdai átadóünnepségen részt vett a megyei kötődésű musicalénekes, színművész, Dolhai Attila, a program nagykövete is, akiről kiderült, hogy az első iskolatáskáját a bátyjától örökölte meg. Mielőtt átadta volna az iskolatáskákat a gyerekeknek, kiemelte: adakozni és segíteni jó dolog.

A megajándékozott gyerekek közt volt az első osztályba készülő János és a harmadikos Sándor is, akiknek a nagymamájával, Bahor Lenkével még az átadóünnepség előtt beszélgettünk. Az ötvennyolc éves hölgy szerint nagyon nagy segítség számukra a karitász tanszercsomagja és az iskolatáska.

– Sajnos, az egészségügyi állapotom miatt nem tudom úgy segíteni a gyermekeimet és az unokáimat, ahogy szeretném, ezért hálás vagyok nagyon a Katolikus Karitász helyi képviselőinek a segítségért – mondta lapunknak Bahor Lenke. 

TG


A hónap közepéig még lehet segíteni

A Katolikus Karitász célja, hogy az országos összefogás során mintegy tízezer gyermeknek segíthessenek még az iskolakezdés előtt, valamint a tanév elején. Ehhez kéri a szervezet a jószándékú adományozók felajánlásait, hogy közösen, minél több gyermeknek segíthessenek. Hogyan lehet csatlakozni az összefogáshoz? Egyszerűen és gyorsan! Ha felhívjuk a 1356-os adományvonalat, az 500 forint támogatást jelent, míg a karitasz.hu oldalon online is van lehetőségünk adományozni. És hogy mit jelent egy hívás? Egy hívás egy színesceruza készletet, tíz hívás pedig egy iskolatáska beszerzését biztosítja, míg ezer hívás száz gyermek támogatását teszi lehetővé. A szervezet iskolakezdési akciója augusztus 3-tól szeptember 15-ig tart, az ebben az időszakban érkező hívásokat, adományokat az iskolás gyermekek támogatására fordítják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában