Tiszalök

2022.08.08. 11:30

Nem voltak babonásak

Tizenhárman voltak az alapítók, hogy ne lehessen szavazat­egyenlőség.

Fegyverkiállítás is volt a jubileumi ünnepségen 

Forrás: M. Magyar László

A megalakulásának ötvenedik évfordulóját ünnepelte az elmúlt szombaton a tiszalöki Nimród Vadásztársaság. A két korábbi elnök, Nagy József és dr. Erdélyi Béla átvehette az Országos Magyar Vadászkamara kitüntetését, a Hubertus-keresztet. 
 

Mindenkivel szót értett 


A rangos elismerés átadása után Nagy József a következőket mondta: – Köszönöm a kitüntetést. Bizony komoly munka, hosszú út áll mögöttünk. Nem volt könnyű elkezdeni, de nem volt rend a fejekben. Azért álltunk össze tizenhárman az új vadásztársaság megalakításakor, hogy ne legyen szavazategyenlőség, ha kell, akkor az elnök szava döntsön. Szerencsére erre azonban nem került sor, mindenkivel szót tudtam érteni, a renitenseket pedig be sem vettük magunk közé. Olyan nap nem volt, hogy ne foglalkoztam a vadászattal. Mondtam is az utódomnak, dr. Erdélyi Bélának, hogy erre készüljön fel – tette hozzá Nagy József. 
– Úgy sáfárkodtam mindig a vadásztársaság pénzével, mintha az enyém lett volna – jelentette ki felszólalásában a másik díjazott elnök, dr. Erdélyi Béla. 


– Az én huszonöt évem alatt az elsődleges szempont mindig a vadásztársaság érdeke volt. Voltak kellemetlen események is, amikor például elorozták a német vadászainkat, de nem estünk kétségbe, új vendégvadászokat kerestünk. Az önellátásra törekedtünk, amikor földet vásároltunk, jó ötlet volt a vadászház létrehozása is. Minden évben sikerült meglövetni 3-4 aranyérmes őzbakot. Hadd említsem meg a legnagyobb őzbaktrófeánkat, amit a vendégvadász a bűdi részen hozott terítékre, a trófea súlya 710 gramm volt. 
 

Fontos a rend, a fegyelem 


– Befejezésül szeretném hangsúlyozni, hogy a vadászatban fontos a fegyelmezettség. Mindenkinek be kell állnia a sorba, mert a rend, a fegyelem az alapja mindennek – emelte ki dr. Erdélyi Béla. – Köszönöm a kitüntetést, de soha nem vágytam díjra. Nekem már az elég lett volna, ha egy vadász a vállamra teszi a kezét, s annyit mond: jól csináltad. Nem így történt, ezt kárpótolja most ez a kitüntetés. Arra kérem a vadásztársaság tagjait, olyanokat vegyenek fel, akik megérdemlik, s ha valaki érdemtelen lesz a tagságra, meg kell tőle válni. 

Címkék#vadász

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában