Kelet-retró

2022.08.07. 08:00

Szénné égve zuhantak a mélybe - egy csók okozta a nyíregyházi áramszünetet

Május elsején nyit a Krúdy Szálló, 4 és 8 éves gyerekeket rabolt ki késsel egy 17 lány Kisvárdán. Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Illusztráció: Shutterstock

1962. augusztus 7., kedd

Szénné égve zuhantak a mélybe - egy csók okozta a nyíregyházi áramszünetet

Vasárnap 17 óra 2 perctől 19 óra 10 percig - a televízió- és rádiótulajdonosok nem kis bosszúságára - áramszünet volt a Dimitrov utcai, a Kalinin utcai és a Benczúr téri transzformátorok körzetében. Szünetelt a presszóban a fagylaltkészítés, a feketefőzés. 

Az áramszünetet nem mindennapi eset okozta. Az erőmű területéhez tartozó támszerkezeti vasoszlopon ugyanis egy gerlepár hitvesi csókot váltott egymással. Sajnos, nem a legszerencsésebb módon. Az egyik gerle a vasoszlopon állt, míg párja a vezetéken pihent, így a csókolózás pillanatában rövidzárlat keletkezett. Természetes, hogy a csók halállal végződött, mindketten szénné égve zuhantak a mélybe. 

Az ívzárlat következtében elégtek a vezetékek. A hiba kijavítása több mint kétórai munkát igényelt.

1982. augusztus 7., szombat

A tiszavasvári VOSZK telepén három megye zenegépeit javítják. Sok hibát és problémát okoz a szándékos rongálás, különböző tárgyakat dobnak a gépbe.

2002. augusztus 7., szerda

4 és 8 éves gyerekeket rabolt ki késsel egy 17 lány Kisvárdán

Késsel rontott be egy kisvárdai lakásba egy helybéli 17 éves lány, majd az ott tartózkodó gyerekeket megfenyegetve pénzt rabolt. A gyanúsított augusztus 5-én 19 óra körül bement egy kisvárdai házba, az ott tartózkodó 4 és 8 éves kislányokat késsel megfenyegetve eltulajdonított 8000 forintot. 

Nem sokkal később visszatért, és elvitte az első alkalommal otthagyott aprópénzt is. A rendőrséget a lakás tulajdonosa értesítette, aki a bűncselekmény idején a szomszédban tartózkodott. A rabló lányt rövid időn belül elfogták. A Kisvárdai Rendőrkapitányság rablás bűntettének alapos gyanújával folytat eljárást a lány ellen.

Ha minden jól megy, május elsején nyit a Krúdy Szálló

Zárt ülésen döntött hétfőn Nyíregyháza közgyűlése a sóstói Krúdy Szálló sorsáról. Évek óta téma a Krúdy Szálló felújítása. A 70 millió forint plusz áfa értékű ingatlanról végül az Épker Kft.-vei kötött megállapodást a közgyűlés. 

Rabóczki László, az Épker Kft. tulajdonos-ügyvezetője hozzátette: legkésőbb hétfőn megkezdik a felújítást, s ha minden jól megy, jövő május elsején nyit a Krúdy Vigadó. A műemlék épületnek csak a főfalai maradnak meg, kicserélik a tetőt, kibontják a közbenső födémeket. Minden fal nedves, a pincében 30-40 centi víz áll, mert mikor tavaly tűz ütött ki az épületben, a tűzoltók elárasztották, hogy le ne égjen. 

A kivitelezők teljesen nyitott építkezést terveznek, a védőkerítéseket is úgy helyezik el, hogy látni lehessen tőlük, hogy halad a munka. A földszinten étterem lesz, mellette kávézó és bálterem. A terasz megmarad eredeti funkciójában, az emeleten rendezvénytermek lesznek. Az építési munkálatok 600 millió forintba kerülnek. 

Reményeink szerint jövő májusban már valóság lesz a terv

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában