Nyíregyháza

2022.08.24. 15:33

Új fajt fedeztek fel a Sóstói-erdőben

Rossz hír, hogy ez a növény egyike a legfájdalmasabbaknak...

Illusztráció: Shutterstock

Néha öröm egy új faj felfedezése a Sóstói-erdőben, néha kevésbé. Most az utóbbi esetről van szó, s nem az a baj, hogy hazánkban nem őshonos faj telepedett meg, hanem az, hogy a növény egyike a legfájdalmasabbaknak - olvasható a nyíregyházi parkerdő Facebook-oldalán.

Kevés olyan növény van, amely olyan fájdalmas szúrást tud okozni, mint ez a fűfaj. Az átoktüske termései körül hegyes, hosszú tüskéket hordozó burkot fejleszt, amelyek nem csupán képesek beleállni az ember bőrébe, de gyakran bele is törnek.

Az amerikai származású átoktüskét épp 100 éve, 1922-ben fedezték fel hazánkban, és igen gyorsan elterjedt a Duna-Tisza köze homokvidékén. Ott mindmáig gyakori, kellemetlen gyom. Hazánk többi részén szórványos előfordulású, sajátos módon a nagyobb vasúti csomópontokról ismertek adatai, Nyíregyházán is a vasútállomáson figyelhető meg, a sínek közti növényzetben. 

A laza homoktalajt kifejezetten szereti, nagyon jól bírja a hőséget, szárazságot, viszont az árnyalást nem bírja. Egyéves életciklusú faj, azaz minden esztendőben az abban az évben kelt példányokkal találkozhatunk. Melegigényes, késő tavasszal csírázik, nyár második felében hozza szúrós burokba zárt terméseit. 

A Sóstói-erdőben idén májusban fedezték fel az előző évi terméseit egy fiatalos állományban a kórház mellett. Most mintegy két tucat példányát találták meg, és gyomlálták ki. Bizakodásra ad okot, hogy mivel fényigényes növény, a fiatalos erdőállomány korosodásával és fokozódó árnyalásával az átoktüske nem fog tudni tartósan fennmaradni. Alighanem valamelyik munkagép hozhatta ide a terméseit, s szerencsére nem volt alkalma túlzottan elszaporodni - áll a bejegyzésben.

Átoktüske | Fotó: Sóstói-erdő: a mi erdőnk

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában