Nyíregyháza

2022.09.29. 20:00

A minőségi ítélkezés alapja a józan ész

Sóstógyógyfürdőn rendezi meg negyvennegyedik tanácskozását az egylet.

MML

Fotó:

Röpködtek a paragrafusok, a törvénycikkek csütörtök délután Sóstógyógyfürdőn a Hunguest Hotelben, ugyanis itt kezdődött meg a Magyar Jogász Egylet (MJE) negyvennegyedik vándorgyűlése. A háromnapos rendezvény nyitó plenáris ülésén először prof. dr. Trócsányi László, a MJE elnöke köszöntötte a vendégeket. Kiemelte, hogy gyönyörű városban, szép hotelben vitathatják meg a jogalkotás jelenlegi helyzetét a tanácskozás résztvevői. Utalt arra is, hogy nehéz idők vannak a szervezet mögött, hiszen a pandémia miatt nem lehetett programokat szervezni. A járvány utáni újrakezdést jelentette a jogászgyűlés, a könyvszalon, illetve a mostani vándorgyűlés.

Az MJE Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete nevében dr. Kozmáné dr. Váradi Katalin üdvözölte a jelenlévőket. Mint elmondta, az elmúlt 25 évben több alkalommal is szerettek volna vándorgyűlés házigazdái lenni, de nem volt olyan helyszín, amely 200 ember tanácskozására és elszállásolására alkalmas lett volna. Szólt az elmúltévek munkájáról is. A 180 tagot összefogó megyei egylet rendszeresen szervez jogásznapokat, amelyekre előadónak alkotmánybírókat, kúriai bírókat, jogtudósokat hívtak meg előadásokat tartani. A szakmai ismeretszerzés mellett gondoltak a testmozgásra is, rendszeressé váltak Paragrafus-kupa néven a focitornák.

A nyitó ünnepséget megtisztelte jelenlétével dr. Kovács Ferenc polgármester is, aki röviden bemutatta Nyíregyházát. Először örömét fejezte ki, hogy a jogászok Nyíregyházát választották helyszínül, hiszen a város vezetésének célja a konferencia-turizmus fejlesztése. Szólt a sóstói szállodákról is. Utalt arra, Hunguest Hotel az élményfürdővel és a gyógyászati kezelővel, a Pangea Hotel pedig Európa egyik legszínvonalasabb állatparkjával van szoros kapcsolatban. A felsorolásból természetesen nem maradhatott ki a múzeumfalu, a belvárosi kulturális negyed és a görögkatolikus egyház történeti múzeuma sem.

– A városban élő emberek szeretnek szórakozni, mulatni és vendégeket fogadni. Ha most nem is jut idejük a tanácskozás mellett mindent megtekinteni, érdemes visszajönni, Nyíregyháza mindenkit szeretettel vár – tette hozzá befejezésül a település vezetője.

A köszöntők után meg is kezdődött az érdemi munka, a levezető elnöki tisztséget és a zárszó megtartását dr. Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke vállalta el. A résztvevők meghallgathatták dr. Trócsányi Lászlót, aki a hazai és a nemzetközi jogalkotásról tartott előadást. Kiemelte, jelenleg 8 ezer jogszaabály van hatályban hazánkban, ebben vannak törvények, törvény erejű rendeletek, önkormányzati rendeletek. Érdekességként megjegyezte, hogy a legrégebbi, még ma is hatályban lévő rendelet az 1827. évi XII. törvénycikk. Ez azoknak a személyeknek a nevét tartalmazza, akik a tudós társaság fölállitására és a hazai nyelv terjesztésére felajánlásokat tettek. S ezek a nevek azért kerültek törvénybe, hogy az utókor is emlékezzen rájuk.

– Napjaink nemzeti jogalkotását az új kihívások határozzák meg, reagálni kellett a mindennapi helyzetre. Így született meg a KATA-törvény,  a hatósági árakról szóló rendelet, az uniós megállapodással kapcsolatos törvényjavaslat pedig most van a parlament előtt. A nemzeti jogalkotásra az jellemző, hogy pár hónapon belül el lehet fogadni, a kormány gyorsan tud a mindenkori helyzetre reagálni – mondta az előadó. –  Ezzel szemben teljesen más az Európai Unióban a jogalkotás. Sokkal nehezebben haladnak az ügyek, hiszen eltérőek az álláspontok, a szempontok, nehéz megteremteni az összhangot. Egy-egy törvény elfogadásához legalább egy év kell, de két-három évig is eltarthat egy folyamat, mire kompromisszum születik.

Dr. Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal elnöke a minőségi ítélkezésről mondta el gondolatait. Utalt arra, hogy fontos az objektív és a szubjektív tartalom, vagyis a jogszabályok betartása és az empatikus jogértelmezés. Ugyanakkor sajnálaton nem alapulhat az ítélkezés, de nem lehet szó önkényes jogértelmezésről sem.

– A minőségi ítélkezés alapja a józan ész. Meg kell oldani józan ésszel az ügyeket, s azokhoz kell keresni a jogszabályt. Ha fordítva történik, az tragédia – hangsúlyozta az OBH elnöke. – Gyakran szóba kerül a közérthetőség kérdése is, vagyis az emberek mennyire értik meg a bírósági határozatokat. Ebben a kérdésben az arany középutat tartom fontosnak. Ahogy az orvosi zárójelentésben is vannak szakszavak, úgy a bírósági indoklásokban is lehetnek.

 A csütörtöki plenáris ülés utolsó előadásaként dr. Bogdán Tibor, a gazdasági regulációért felelős kormánybiztos ismertette a jogi versenyképesség aktuális kérdéseit.

A jogászok vándorgyűlése pénteken szekcióülésekkel folytatódik, szó lesz többek között a házassági vagyonjog időszerű kérdéseiről, a pénzmosás elleni küzdelemről, az osztatlan közös tulajdon felszámolásáról, a közigazgatás perelhetőségéről is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában