Nyíregyháza

2022.09.15. 07:00

Átalakulóban a honvédség

A Covid, a tömeges migráció és az orosz-ukrán háború alapjaiban változtatta meg a biztonság fogalmát.

Pályaválasztás előtt álló nyíregyházi középiskolásoknak beszélt a magyar haderő fejlesztéséről, a honvédség megváltozott szerepéről dr. Lippai Péter dandártábornok a Kállay Gyűjtemény épületében. A kedd délutáni előadáson a Magyar Honvédség Parancsnoksága Haderőnemi Szemlélőségének szárazföldi szemlélője a fiataloknak betekintést nyújtott a katonaság mindennapjaiba, ezáltal is népszerűsítve a katonai életpályát. Dr. Lippai Péter saját magáról elmondta: nős, öt gyermek édesapja, eddig harminchét esztendőt húzott le „angyalbőrben”, az utolsó szovjet vasúti szerelvény 1991-es záhonyi kivonulásánál pedig személyesen is jelen volt.

Válasz a kihívásokra

– A Covid, a tömeges migráció és az orosz-ukrán háború alapjaiban változtatta meg a biztonság fogalmát, ez pedig a honvédség mindennapjaira is befolyással volt. Válaszokat kellett adnunk a kor kihívásaira, ez pedig nem más, mint a honvédelem korábbi rendszerének átstrukturálása és az ehhez kapcsolódó haderőfejlesztés. Jelenleg is zajlik ez a nagy fokú átalakulás, ez a széles körű transzformáció – fogalmazott előadásában a dandártábornok. Mint kiderült, a honvédség kezdi maga mögött hagyni a szovjet technikákat és folyamatosan áll át a nyugatira, ám ez nem megy egyik-napról a másikra, a nyugati harcászati eszközök irányítása, vezérlése ugyanis egy egészen más technológiát igényel. Dr. Lippai Péter példaként az ukrán hadsereget említette, akik a nyugati országoktól kapott haditechnikai eszközöket sok esetben leamortizálják, mert nem a megfelelő technikával irányítják azokat.

Dr. Lippai Péter nyíregyházi fiataloknak tartott előadást a honvédség megváltozott szerepéről
Fotós: Dodó Ferenc

A dandártábornok ezután a megváltozott toborzási követelményekről beszélt, mint mondta, attól, mert valaki nem felel meg egyes fizikai elvárásoknak, még lehet jó katona és szolgálhatja a hazáját.

– Nem mindenki alkalmas mondjuk ejtőernyősnek, de lehet belőle egy jó híradós, informatikus vagy műszakis – hozott gyakorlati példát az előadó. Dr. Lippai Péter hozzátette, szeptember elsejétől emelkedtek a katonai illetmények, így sok hivatásos vagy szerződéses katonának 25-28 százalékkal megemelkedett a bére. A dandártábornok szerint most egy nyolc általánossal rendelkező újonc akár kétszázezer forint fölött is kereshet.

Ahol tudnak, segítenek

– Mára a hadviselés formái, színterei is megváltoztak, új terület a kibertér vagy az űr. Ma már nem csak a földön, a vízen vagy a levegőben csatázhatunk, létrejött a hibrid hadviselés fogalma. A katonák feladatköre is kibővült: ott voltunk a koronavírus első hullámaikor a kórházakban, de ott vagyunk a háború kitörése óta a keleti határainknál is. Segítjük a rendőrök, a határőrök és az egészségügyben dolgozók munkáját – sorolta dr. Lippai Péter, aki kiemelte, mindezek miatt a magyar honvédek társadalmi elismertsége is erősödött. Hozzátette, a haderőfejlesztés során a Magyar Honvédség nemzetközi kapcsolatrendszere is szélesedik, ennek köszönhetően Svájccal, Izraellel vagy éppen Németországgal (a Lynx, vagy más néven „Hiúz” tankok jövőbeni gyártása miatt) is szoros kapcsolatban vannak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában