Kálmánháza

2022.09.02. 16:22

Egy fejlődő és élhető település

A hét utolsó munkanapján megérkezett a rég várt eső, s bár az ünnepi hangulathoz jobban illett volna a verőfényes napsütés, az esernyők alatt is boldogan mosolyogtak a kálmánháziak.

Fotó: Pusztai Sándor

Egy kistelepülés életében ritka, hogy kettős ünnepre hívja az ott élőket, pénteken azonban a megújult polgármesteri hivatal bejáratánál és az új játékokkal bővült óvodaudvaron is átvághatta a nemzetiszín szalagot Kálmánháza első embere és a térség országgyűlési képviselője.

 

Állami támogatás és önerő

 

– Annak ellenére, hogy az időjárás nem túl vidám, van okunk az örömre, hiszen arra a beruházásra, aminek a végére most pontot tehetünk, már nagyon vártak az önkormányzati dolgozók és a településen élők egyaránt. A polgármesteri hivatal épülete nem mondható réginek, de energetikai szempontból nem felelt meg az elvárásoknak. Nyáron, a nagy hőhullámok idején a felső szinteken elviselhetetlen volt a meleg. Egy percig sem tétováztunk hát, amikor megtudtuk, hogy lehetőség nyílik a Belügyminisztériumnál felújításra pályázni – mondta elöljáróban Kotricz Attila. Kálmánháza polgármestere kifejtette: közel 30 millió forintot nyertek erre a célra, amit az önkormányzat még megtoldott tízmillió forinttal.

– A munkálatok során napelemrendszert szereltek fel, az épület új szigetelést és teljes belső frissítő festést kapott, homlokzata megújult, ahogy a fűtési rendszer is, hiszen modern, energiatakarékos kazánokat vásárolhattunk. Időben érkezett ez a lehetőség abból a szempontból is, hogy az emelkedő építőanyag- és energiaárak mellett most nem valószínű, hogy az önkormányzat nélkülözhetné a beruházáshoz szükséges önerőt – jegyezte meg a településvezető.

– Valóban, még időben sikerült egy hazai forrást megcéloznia a kálmánházi önkormányzatnak – időben, hiszen nehezebb idők jönnek, amikor már inkább a működésre kell koncentrálnunk. A települések költségvetésében működésre 8–10 százalékkal több áll az önkormányzatok rendelkezésére, de még így is rendkívül takarékosnak kell lenniük, ugyanis az árak gyorsan emelkednek – vette át a szót dr. Vinnai Győző, aki felidézte az elmúlt évek nagyobb beruházásait. Kálmánháza 2010 óta egészségügyi központtal, Integrált Közösségi Szolgáltató Térrel, óvodával gazdagodott, s most épül a bölcsőde.

 

Ésszerű gazdálkodással

 

– Ezeket az intézményeket azonban fenn is kell tartani, ezért fontos az ésszerű, jól megtervezett gazdálkodás. S bár baj esetén az önkormányzatok anyagi segítséget kérhetnek a rendkívüli kormányzati intézkedések tartalékából – szerencsére Kálmánháza még nem igazán élt ezzel a lehetőséggel –, az lenne az ideális, ha nem volna erre szükségük – mutatott rá a térség országgyűlési képviselője, aki jó példával is szolgált. Dr. Vinnai Győző elmondta: nemrégiben járt egy olyan településen, ahol a polgármester nem költött el milliókat az augusztus 20-ai sztárfellépőkre, hanem abból a pénzből inkább kialakítottak egy közösségi játszóteret, ami az egyszeri szórakozás helyett tartósan örömet szerez az ott élő gyerekeknek.

Az ünnepi köszöntők és a szalagvágás után a történelmi egyházak képviselői megszentelték és megáldották a megújult polgármesteri hivatalt. 
 

Új, modern játékokat kaptak az ovisok
 

Bár az eső rendületlenül esett, a rossz idő nem szegte kedvét a Kálmánházi Benedek Elek Óvoda apróságainak. A gyerekek okkal voltak izgatottak, hiszen végre eljött a nap, amikor hivatalosan is birtokba vehették az új udvari játékokat.

– Ünnep ez a nap a településünknek is, de leginkább a kicsiknek nagy öröm. Az ő mindennapjaikat teszi szebbé, boldogabbá a huszonöt új, modern, a kor elvárásainak és biztonsági előírásainak megfelelő játék, így a láncos egyensúlyozó, a fészekhinta, a homokozók, a rugós játékok – sorolta a település polgármestere. Kotricz Attila elárulta: a Magyar falu programban ötmillió forintot nyertek a fejlesztésre, amihez az önkormányzat még hozzátett egymillió forintot. A kibővített udvarra nagy szükség van, ugyanis az előző évhez képest tizenhárommal több, 67 gyermek jár az óvodába.

Dr. Vinna Győző országgyűlési képviselő hangsúlyozta, nagy öröm, hogy egyre többen vállalnak gyermeket a községben, amihez talán a falusi csok is hozzájárul. Megjegyezte: hazánkban a hároméves kor feletti kicsik 96 százaléka jár oviba, ezzel az EU élvonalában vagyunk. 

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában