Oroszlánkölyök

2022.09.05. 14:34

Kutyák között nevelkedik Mázli, a kis oroszlán! (videó)

Az oroszlánkölyök egy ágyban alszik gondozójával, Herlicska Anikóval és férjével.

Fotó: Dodó Ferenc

Az, hogy egy kertes ház udvarán kutyák játszanak, szerencsére megszokott látvány. Az, hogy hárman vannak, talán már kevésbé, de hogy egy oroszlán is legyen közöttük?! Márpedig hétfő délelőtt azt figyelhettük, hogy Herlicska Anikó és Kiss József kutyusai: Ketu, Nina és Lóka között feltűnt Mázli, az Ukrajnából menekített kis oroszlán. A labrador, rózsaszín plüssjátékával a szájában rohangált, a farkával időnként meglegyintette az alig több mint két hónapos kölyköt, de mert a tízórai időpontjában érkeztünk, a kis jövevény esze a játék helyett a finomságokon járt. – A kelet-ukrajnai Melitopol állatkertjéből menekítették ki, s először egy lelkes állatvédő ungvári család fogadta be. Rövid idő alatt világossá vált számukra, hogy ez hosszú távon nem lesz megoldás, így megkerestek bennünket. Mivel Mázlit eddig emberek nevelték, nem tudta, hogy oroszlánként mit kellene tennie, ezért a nagymacska-nevelésben tapasztalt állatgondozónk, Anikó otthonába került – mesélte lapunknak Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark osztályvezetője. 

Az oroszlán gyorsan túlesett a kötelező oltásokon és a reakciójából ítélve nem örült túlságosan a szuriknak. A mérlegelést jobban tűrte, és amikor megkapta a tejpótló tápszerét, marha - és csirkehússal gazdagítva, helyerállt a világ rendje. Profin pózolt a kameráknak, kedvesen meghúzogatott néhány nadrágszárat és blézert, s láthatóan nem zavarta a felfokozott érdeklődés. Még a mudi is nyugodtan tűrte a felhajtást, bár mint megtudtuk, vele volt a legnehezebb elfogadtatni, hogy néhány hétig egy oroszlánnal kell osztozniuk a gazdáik figyelmén. – Jó fej, csak mindenkinek el kell ismernie, hogy ő a főnök – meséli Anikó.

Végig alussza az éjszakát

 

Anikó és férje Titának hívják ideiglenes lakójukat. Együtt alszik velük, s mint mondták, jól viselkedik. Végig alussza az éjszakát, és jelez, ha el kell végezni a dolgát – József, aki az állatparkban majmokkal foglalkozik, azt mondja, nagyon kedvesen ébreszti őket, igaz, pár hónap múlva már nem biztos, hogy ennyire örülnének a simogatásának. – Még csak tejfogai vannak, de már nagyokat tud csípni velük és a karmai is egyre erősebbek. Ha belemerül a játékba, észre sem veszi, hogy karmol, de a természetben ez nem más, mint felkészülés az életre – teszi hozzá.

Anikó, miután megmelegíti az ételt és egy fémtálkában odaadja az éhségét hangosan jelző oroszlánnak, büszkén meséli: Tita már nagylány, vasárnap este óta nem cumizik. Pár nap alatt a szívéhez nőtt a kölyök, és tapasztalatból tudja, hogy nagyon nehéz lesz elválni tőle. Ez már a negyedik nagymacska, aminek a sorsa a kezébe került, az első közel 25 évvel ezelőtt. Az akkori igazgató-helyettes gondozta Maut, de később az állat hozzájuk került, s a parkban lévő szolgálati lakásukban éltek vele egy ideig. – Tíz éve következett Nala: eltört a combcsontja, meg kellett műteni és amíg lábadozott, én gondoztam. Sajnáltam, amikor vissza kellett engednünk, de persze boldog is voltam, mert amikor visszatért, az anyja rögtön megismerte és falka is visszafogadta. Kókusz, a fehér oroszlán volt a következő: kéthetes lehetett, amikor észrevették, hogy nem fejlődik. Hozzám került, majd Gyöngyösről kapott egy tesót, és azóta is elválaszthatatlanok. És most itt van Tita, de hiába volt már három kézzel gondozott nagymacskám, még mindig vannak kétségeim, félek, hogy jól csinálom-e? – mondja Anikó, aki számára mindig nagy dilemma, hogy miután bekerül az állat a falkába, látogassa-e. – A fél karomat odaadnám, ha Kenyában gondozhatnám az állatokat, de ez egy más helyzet, itt az a cél, hogy beilleszkedjen a falkába, ez pedig annál sikeresebb, minél kevesebb időt töltünk vele mi, emberek. Ezért hiába szeretnék továbbra is részese lenni az életének, nem az én érdekeimet tartom szem előtt, hanem azt, ami neki jó. Az a fontos, hogy igazi oroszlán legyen – mondja Anikó, a kis kölyök pedig boldogan veti bele magát a bejárat előtti hintaszékbe. Élvezi, hogy ide-oda mozog vele a kényelmes pihenőalkalmatosság, és bármennyire is szeretnének még a tévés kollégák néhány vágóképet, pár perc múlva már alszik is. Hiába, ő az állatok királya, azt tesz, amit akar.  

 

A cél, hogy a falka tagja legyen

 

– Hetente 800-900 grammal nő a súlya, ami tökéletes – mondta dr. Biácsi Alexandra, a park állatorvosa, és hozzátette: az oroszlánok a testsúlyuk 10 százalékát képesek felvenni, ám amíg a természetben egyszerre nagy mennyiségű húst kapnak, itt kiegyensúlyozott a táplálásuk. A cél az, hogy a falka tagjává váljon, de mivel emberek nevelték, ezt csak fokozatosan lehet elérni.  Legalább két hétig még Anikóék gondozzák, majd elviszik a parkba, ahol kezdetben egyedül lesz, majd a rácson keresztül szoktatják a falka többi tagjához.        

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában