Gávavencsellő

2022.09.28. 14:57

„Most jó lenni tartalékos katonának”

Az MH 2. TVE Honvédelmi Oktatási és Kulturális Központ és a Magyar Huszár Alapítvány szervezésében, Gávavencsellőn tartott előadást szeptember 27-én, Most jó lenni tartalékos katonának címmel Vantal Zsolt ezredes, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnoka. Az „Adassék tisztelet a katonaeszménynek” című előadássorozat keretében megvalósult rendezvényen részt vett Berecz János, a település polgármestere, az érdeklődő nyugdíjasok, valamint a helyi általános iskola 7. és 8. évfolyamos diákjai.

Forrás: A szerző

Az előadáson Vantal Zsolt ezredes bemutatta a tartalékos rendszer fejlődésének állomásait, a területvédelmi ezred felépítését és célkitűzéseit. Ismertette a tartalékos katonák feladatrendszerét, illetményeit. Mint elmondta, a tartalékos katonák számos feladatban bizonyították helytállásukat és felkészültségüket az elmúlt években. Részt vettek a koronavírus-járvány okozta vészhelyzet kezelésének feladataiban, valamint napjainkban is jelentős létszámmal vannak jelen a déli határszakaszon a migrációs válsághelyzet enyhítésének céljából. „Úttörő jelentőségűnek számít, hogy az idén Koszovó mellett már Irakban is békemissziós feladatokat látnak el a tartalékos katonák” - hangsúlyozta Vantal ezredes.

 

Előadásában kiemelte a Honvéd Kadét Program szerepét és fontosságát a fiatalok honvédelmi nevelésében. Beszélt az önkéntes katonai szolgálat lehetőségéről és előnyeiről, amely nagy népszerűségnek örvend a fiatalok körében, hiszen azok a felsőoktatási intézménybe jelentkezők, akik idén nem jutatottak be a választott egyetemre, a katonai szolgálat vállalásával lehetőséget kapnak arra, hogy plusz pontokat szerezhessenek.

A pályaválasztás előtt álló diákok nagy érdeklődéssel hallgatták az előadást, amelynek végén több kérdést is feltettek az ezredesnek. A település polgármestere köszönetét fejezte ki a rendezvény megvalósulásáért és elmondta, hogy a jövőben is szeretne hasonló, a honvédelmi és hazafias nevelést célzó programot szervezni a település fiataljainak.

A Honvédelmi Oktatási és Kulturális központ „Adassék tisztelet a katonaeszménynek” előadássorozata lehetőséget teremt, hogy az érdeklődők betekintést nyerjenek a katonák mindennapjaiba, megismerkedjenek a honvédelmi neveléssel, az önkéntes rendszerrel, valamint képet kapjanak a honvédség legátfogóbb védelmi-fejlesztési programjairól.

- Szidor Viktória hadnagy -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában