Nyíregyháza

2022.09.24. 11:30

Mozgás, öröm és agytorna is egyben

Az Alzheimer-világnap alkalmából ropták a szenior örömtáncosok, akik számára minden óra terápia is egyben.

PI

A fiatalság mércéje nem az életkor, hanem a szellem és a lélek állapota: a jókedv és a kalandvágy győzelme a lustaságon. A német lelkész, filozófus, tanár és orvos, Albert Schweitzer szavainak szellemében hívja (öröm)táncba a közép- és időskorúakat immár évek óta Nyíregyházán Stéhné Ormai Magdolna, aki legutóbb az Alzheimer-világnap alkalmából kedden tartott felüdítő és figyelemfelkeltő megmozdulást volt és jelenlegi tanítványaival a Korzó Bevásárlóközpont 2. emeletén.

Hetente találkoznak 

– Egyre nagyobb az érdeklődés ez iránt az új közösségi sporttevékenység iránt, amely a legújabb kutatások szerint eredményesen késlelteti a demencia és az Alz­heimer-kór kialakulását. A szenior örömtánc három szóval kifejezve: mozgás, öröm, agytorna; a tánc révén kiegyensúlyozottabbak, boldogabbak leszünk, a mozgás feltölt minket életenergiával, és nem utolsósorban pozitív hatással van a közösségi kapcsolatokra is – mesélte lapunknak Magdolna, majd elmondta: Budapesten szerzett oktatói oklevelet, azóta életét – a családja mellett – a szenior örömtánc tanulása, tanítása és gyakorlása tölti ki. 

Újszerű mozgásforma 

Öt éve működik szenior örömtánc csoport a megyeszékhelyen, jelenleg ketten oktatják ezt az újszerű mozgásformát, több helyszínen. A tanulók 45 év feletti, azonos érdeklődésű emberek, akik hetente találkoznak a közös tánc, mozgás és szórakozás jegyében. 

Ülőtáncot „jártak” 

– Nemcsak a táncnak, a közösségnek is gyógyító hatása van! Minden foglalkozás örömforrás, terápia, meditáció is egyben, hiszen az emberek lelke éhezik a figyelemre, törődésre, gondoskodásra, szeretetre, legyenek egyedül élők vagy családosak. Az idén december végéig, egy sikeres pályázatnak köszönhetően, ingyenesen vehetnek részt az érdeklődők a szenior örömtánc órákon minden csütörtökön 14 órától a Városmajori Közösségi Házban – mondta el Stéhné Ormai Magdolna, majd büszkén emlékezett vissza vendégszerepléseikre, például a Fogyatékkal Élők Nappali Intézményében, a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ 1. számú Idősek Klubjában, ahol ülőtáncot „jártak”, a Debreceni Egyetem nyíregyházi egészségügyi karán, valamint a Balatoni Randevú országos örömtánc-találkozóján. 

 

PI 
 

Borítókép: A nyíregyházi örömtáncosok minden héten mozgásba lendülnek a Városmajori Művelődési Házban | Fotó: Stéhné Ormai Magdolna archívuma

Címkék#tánc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában