Nyíregyháza

2022.09.23. 17:30

Néhány percet lassítsunk a szívünkért!

A szívünk napja alkalmából a tudatos életvitel előnyeire hívták fel a figyelmet a szakemberek.

KO

– Nincs olyan ember, akinek ne lenne valami panasza, vagy ne lehetne valamit változtatnia az életmódján, hogy egészséges maradjon. Jótanácsokat szeretnék kapni, hogyan táplálkozzam egészségesen, így elsősorban a dietetikus véleménye miatt jöttem el az ingyenes szűrésre – mondta el lapunknak Horváth-Hollósi Zsuzsanna, aki nem volt rest, és péntek délben elment a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház szív világnapja alakalmából tartott rendezvényére a Korzó Bevásárlóközpont harmadik emeletére.

A vérnyomás-, valamint vércukormérés után lemérték Zsuzsanna haskörfogatát és kiszámították testtömegindexét, hogy megtudja, van-e rizikója bizonyos betegségek kialakulására.

– Bár a rutinvizsgálatok, szűrések elérhetőek a háziorvosnál, nagyon kevés idő jut a dietetikus tanácsadására. Itt most egyszerre többen is körbe üljük a dietetikus asztalát, s ő minden érdeklődőt kiokosít, záporoznak a hozzá intézett kérdések – jegyezte meg Zsuzsanna.

Derüljön ki a probléma!

Néhány méterrel odébb dr. Nagy Emese kardiológus szakorvosjelölt fogadta egy rövid „konzultációra” a méréseken átesett „pácienseket”. A rezidens hangsúlyozta: a szív létfontosságú szervünk, testünk motorja, fontos, hogy tisztában legyünk állapotával. Elmondta, sajnos Magyarországon továbbra is a vezető halálokok közé tartoznak a szív-és érrendszeri megbetegedések.

– Ma különösképpen a középkorosztályt szerettük volna megszólítani, a 35-40 éveseket, mert már ebben a korban is kiszűrünk különböző problémákat. A vizsgálatok mindössze pár percet vesznek igénybe és sok esetben életet menthetnek! A magasvérnyomás „csendes gyilkos”, észrevétlenül, jelek nélkül alakul ki, jelentősen károsítja az érhálózatot, kezelésének hosszan tartó elmulasztása súlyos megbetegedésekhez, akár tragédiához (agyérkatasztrófákhoz, szívinfarktushoz) vezethetnek. Ami szembetűnő a mostani szűrőnapon, hogy sokaknak fogyniuk kellene. 

– Kinek kevesebbet, kinek többet, de le kell adniuk a testsúlyukból, akiknél a megengedett 25-ös BMI értéktől magasabbat mértünk. S meg kell válogatniuk ételeiket is. Nem mindegy, mit eszünk. El kell felejteni a gyorsételeket, a szív épségének nem tesz jót a túlzott kávéfogyasztás, nem beszélve az energiaitalokról, amik pörgetik a szívet emelik a vérnyomást – hozott néhány példát a szakember. S ebből a sorból a dohányzás és a stresszes életforma sem maradhat ki, mert a népbetegségek rizikófaktorainak számítanak. 

Dr. Francz Monika telephelyi orvosigazgató-helyettes arról beszélt, az egészséges életmódra nevelést kisgyermekkorban kell elkezdeni, mert csak egészséges gyerekből válhat egészséges felnőtt.

– Ha egy kisgyerek olyan környezetben nő fel, ahol az egészséges étkezés mindennapos, sok gyümölcsöt-zöldséget fogyaszt a család, természetes lesz, hogy ő is azt fogja enni.  Ahol a sportolásban példát mutat a szülő és rendszeres mozgásra ösztönzi gyermekét is, nagy valószínűséggel felnőttkorban is megmarad a jó szokás.

Egészségtudat, prevenció

– Az elmúlt bő 2 év a koronavírus-járvány elleni harcról szólt, ami óriási terhet pakolt az egészségügyi ellátásra, s mindannyiunk idejét a vírus elleni védekezés, a lakosság immunizálása kötötte le – tekintett vissza dr. Szűcs Attila főigazgató.

– Mostanra jelennek meg olyan betegek az egészségügyi ellátórendszerben – nem csak szív -és érrendszeri problémákkal, hanem másfajta betegségekkel is – aminek kivizsgálása elhúzódott, az ellátórendszer ezeket igyekszik pótolni. A szűrések, a prevenciós programok is visszaálltak mind. Egy általános állapotfelmérésben elsődlegesen a háziorvosoknak van szerepük, de ne feledjük: helyes életmóddal, a rossz a szokások elhagyásával, a tudatos életvitellel, amelyben a szűrések is szerepet kapnak, mi magunk tehetünk a legtöbbet egészségünkért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában