Nyíregyháza

2022.09.22. 20:00

Számokkal alátámasztott fejlődési pálya

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint megyénkben jelenleg közel 250 ezren dolgoznak.

TG

A kormányhivatal segíti a fiatalok elhelyezkedését is | Fotó: Dodó Ferenc

Ahogy arról beszámoltunk, lapunk, a Kelet-Magyarország a Nyíregyházi Egyetemmel karöltve a napokban egy állásbörzét szervezett, amin közel negyven cég jelent meg konkrét állásajánlatokkal. A börzével párhuzamosan egy szakmai fórumon is részt vehettek az érdeklődők, melyen dr. Nagy Ervin Miklós, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztályának vezetője tartott előadást.

Gyakorlatba ültetik

A szakember főként a pályakezdők lehetőségeiről, illetve a kormányhivatal azon tevékenységéről beszélt, ami az álláskeresők munkához jutását segíti elő. Kiemelte, a megyei kormányhivatalon belül működő foglalkoztatási, munkaügyi és munkavédelmi főosztály a kormány foglalkoztatás-bővítését célzó törekvéseit ülteti a gyakorlatba és valósítja meg a járási hivatalok foglalkoztatási osztályainak segítségével.

– A kormány 10 év alatt 1 millió új munkahely megteremtését tűzte ki célul, ami megvalósult, hiszen napjainkban 4,7 millió ember dolgozik Magyarországon. Az országos tendenciát Szabolcs-Szatmár-Bereg megye is követte: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint megyénkben jelenleg közel 250 ezren dolgoznak, szemben a 2010-es adattal, amikor a foglalkoztatottak száma jócskán 190 ezer fő alatt volt – fogalmazott a Kelet-Magyarország és a Nyíregyházi Egyetem közös állásbörzéjén a főosztályvezető.

A régió foglalkoztatási adatairól szólva elmondta, a pozitív változások rövid távon is tetten érhetőek: a megyei foglalkoztatási ráta a 2021-es második negyedévi 58,3 százalékról 2022. második negyedévére 59,2 százalékra emelkedett, amíg ugyanezen időszak munkanélküliségi rátája 9,4 százalékról 7,6 százalékra csökkent. Az előadó arra az elsőre talán meglepő számadatra is felhívta a hallgatóság figyelmét, miszerint a pandémia lecsengése után a megyei álláskeresők száma (2022. augusztus, közel 24 ezer fő) alacsonyabb volt, mint a koronavírus kitörése előtt (2022. augusztus, közel 24 ezer fő, 2019. augusztus, közel 27 ezer fő).

Segítik a pályakezdőket is

A főosztályvezető ezután a pályakezdők lehetőségeiről beszélt. Elöljáróban fontosnak tartotta a pályakezdő álláskeresők fogalmát definiálni. Eszerint pályakezdő álláskeresőnek a 25. életévét (felsőfokú végzettségű személy esetén a 30. életévét) be nem töltött, a munkaviszony létesítéséhez szükséges feltételekkel rendelkező, az állami foglalkoztatási szerv által irányított álláskereső számít - feltéve, ha álláskeresési járadékra a tanulmányainak befejezése után az illető nem szerzett jogosultságot.

Tájékoztatása szerint megyénkben a pályakezdő álláskeresők száma is csökkent: míg 2018-ban 4054-et, addig 2022. augusztusában csupán 2542 pályakezdő álláskeresőt regisztráltak, a 25 év alatti álláskeresők munkába állását az szja-mentesség bevezetése is nagyban segítette az idén.

Dr. Nagy Ervin szólt az idei nyári diákmunkaprogramról, ami szintén erősítette a régió foglalkoztatását, hiszen a fiatalok ezáltal belekóstolhattak az elsődleges munkaerőpiac világába, ami a későbbi elhelyezkedésükhöz is nagy segítség lehet. A megyei programot, amelyben összesen 3742 fiatal vett részt, sikeresnek nevezte a főosztályvezető. 

„Dönts jól, a jövőd a tét!” 

Ez az elnevezése annak a pályaválasztási kiállításnak, amit az idén már a huszonkettedik alkalommal szervez meg a megyei kormányhivatal. – A kiállításon részt vevő szervezetek száma évről évre növekszik, ebben az évben számos oktatási intézmény, munkaadó, felnőttképző és civil szervezet részvételére számítunk a rendezvényen, amely átfogó képet nyújt a megye iskolarendszerű és iskolarendszeren kívüli oktatási lehetőségeiről, az intézményeken belül megvalósuló képzési programokról, a lehetséges továbbtanulási irányokról, a gyakorlati képzőhelyekről, valamint a munkaerő-piaci igényeiről és lehetőségeiről. A pályaválasztási kiállításnak október 6-án a Continental Aréna ad majd otthont – mondta az előadása végén dr. Nagy Ervin Miklós.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában