Kelet-retró

2022.10.06. 08:00

A tilos jelzés ellenére átvontatta a rendőrt a nyírcsászári vasúti átjárón

Illusztráció: MW-archív

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

1972. október 6., péntek

Szabó Lőrinc-emlékhely Tiszabecsen 

Szabó Lőrinc halálának tizenötödik évfordulója alkalmából Tiszabecsen emléktáblát avatnak és kiállítást rendeznek a költő műveiből. Az ünnepi eseményen Katona Béla, a tanárképző főiskola tanára méltatja Szabó Lőrinc munkásságát és kapcsolatát megyénkkel. Az október 22-én sorra kerülő ünnepségen a község dolgozói maradandó emléket állítanak a Tiszabecsen huzamosabb ideig alkotó Szabó Lőrincnek.

1992. október 6., kedd

A tilos jelzés ellenére átvontatta a rendőrt a nyírcsászári vasúti átjárón

Ha valaki október 4-én este a Nyírbátor és Nyírcsászári közötti autós üldözést filmre vette volna, bizonyosan eladhatná egy vérfagyasztó krimi rendezőjének. Pankotai Zsolt és Póti Sándor, a Nyírbátori Rendőrkapitányság munkatársai szolgálatuk közben a városban a Mezőgép Vállalat előtt egy világoskék, rendszám nélküli Ladát láttak. Tudomásuk volt arról, hogy délután a gépkocsiról a hatósági jelzést a kollégáik vették le, s a járművet vezető ittas hölggyel szemben intézkedtek. 

A rendőrök a Nyírbátor belterülete felé haladó Lada vezetőjét az URH hangosan beszélőjén többször megállásra szólították fel - eredménytelenül. A rendőrautó megkülönböztető, valamint állj jelzése is hatástalan maradt. 

Nyírcsászáriban a vasúti átjáró előtt mintegy 10 méterrel Pankotai Zsolt őrmester a szolgálati autó jobb oldali ablakán kinyúlva egy figyelmeztető lövést adott le. A követett kocsi vezetője erre sem reagált, rövid idő múlva megfordult. Az URH is. Ekkor sikerült megelőzni, s az úton keresztben megállni. Az őrmesterek kiugrottak, állj jelzést adtak, de hiába. A Lada az URH-t jobbról kikerülte, s az úttest melletti füves, árkos területen igyekezett egérutat nyerni. Közben a rendőröknek el kellett előle ugraniuk. Ekkor Pankotai őrmester újabb figyelmeztető lövést adott le. 

A menekülő Lada kereke az árkos talajon kipörgött, s olyannyira lelassult, hogy Pankotainak a jobb első ülésre sikerült beugrania. Ezalatt a kollégája a lehúzott bal első ablakon benyúlva megkísérelte az indítókulcsot kivenni, de eközben a Lada vezetője Póti úr karját megfogta, s a rendőrt a gépkocsival a vasúti átjárón - a tilos jelzés ellenére - átvontatta. Ezután Póti a Lada bal első ajtaja mellett állva a lassan mozgó autóra hármat célzottan lőtt, amelynek következtében a kocsi gumija kidurrant. 

Az ámokfutót elfogták, s a Nyírbátori Rendőrkapitányságra előállították. Az intézkedés végén tudták meg, hogy az illető két kiskorú gyermeke az autó ülései közé bújva élte át a kocsikázást. 

Az eddigi adatok szerint a Ladát T. B. S. artista, érdi lakos vezette, aki tudathasadásos elmebetegségben szenved, ezért a nagykállói elmegyógyintézetbe szállították, s ott van jelenleg is. A két gyereket a felesége hazavitte. A rendőrségi vizsgálat megállapítása szerint a fegyverhasználat jogszerű volt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában