Nyíregyháza

2022.10.26. 14:00

Állásbörzét szervezett az iparkamara

A rendezvény célja a térség munkaerő-piaci helyzetének erősítése volt.

Egymásra talált kereslet és kínálat

Fotó: Iparkamara

Kétnapos állásbörzét szervezett a közelmúltban az Inczédy György Szakképző Iskola és Kollégium Árok utcai képzőhelyén a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A rendezvényt, amelyen közel harminc cég és szervezet (többek közt a mátészalkai Zeiss, a nyírbátori MSK, a napkori Gémtech vagy a Magyar Honvédség) képviseltette magát, Párkányiné dr. Csurka Edina nyitotta meg. A kamara főtitkára elmondta, a határon átnyúló INTERREG pályázat keretében megrendezett börze három kamara (a Szatmárnémeti Kereskedelmi, Ipari és Mezőgazdasági Kamara, a Kézművesek Kamarájának Szövetsége, valamint a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara) partnerségével jött létre. Elsődleges célja a térség munkaerő-piaci helyzetének javítása, a kamarák közötti együttműködés és a régió foglalkoztatásának erősítése.

– Úgy gondoljuk, hogy szükség van ilyen találkozási pontokra, mint amilyen ez az állásbörze, ahol egymásra találhat a munkaadó és a munkavállaló – fogalmazott Párkányiné dr. Csurka Edina.

A börze nyitórendezvényén részt vett Gurbánné Papp Mária is. A Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója a szakmatanulás mellett érvelt köszöntőjében. Elmondta, a centrum 10 iskolájában 63 szakma közül választhatnak a térség fiataljai. Jelenleg intézményeikben közel 8000 diák tanul, és közel kétszáz vállalkozással állnak duális partneri viszonyban. A főigazgató beszélt a felnőttképzésben betöltött szerepükről is, kiemelve, hogy a rendszerben piacképes tudás szerezhető, a képzések ingyenesek és rugalmasak, akár munkavégzés mellett is elvégezhetőek.

Az állásbörze vendége volt Toldik Pál, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztály Munkaerőpiaci Osztályának osztályvezetője is, aki a térség munkaerő-piaci helyzetéről beszélt. A 2022. második negyedéves adatokról elmondta, a megyei foglalkoztatottak száma meghaladta a 243 ezer főt, az álláskeresők száma pedig 20 ezer fő alatt volt. Utóbbi számadat az előző év azonos negyedévéhez képest közel 5,5 százalékos csökkentést mutat. 

TG

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában