Nyíregyháza

2022.10.07. 20:00

Csak néhány perces önvizsgálat...

A korai stádiumban felismert emlőrák gyógyítható, ezért kell szűrésre járni.

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja.  Pénteken Nyíregyházára érkezett az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány továbbképzési programja, amely elsősorban a védőnőknek szól.  A programot több éve, hogy az Avon Magyarország támogatja, ami a „nők vállalata”, s mint elhangzott, így vállal társadalmi felelősséget irántuk. 


– Az emlőrák komplex betegség, ezért minden alkalommal más oldalról mutatjuk be a betegség megelőzéséhez, gyógyításához kapcsolódó ismereteket. Ma az emlő önvizsgálatának fontosságáról, a szűrővizsgálatokról, a daganatos betegségben a megfelelő étrend összeállításáról tartanak előadást szakembereink, természetesen pszichológus is lesz velünk, hiszen a súlyos betegségnek lelki vetületei is vannak, amelynek kezelése nagyban hozzájárul a beteg gyógyulásához – mondta dr. Drajkó Veronika onkoradiológus, a szervezet kuratóriumi elnöke. Kiemelte, az emlődaganat – köszönhetően a gyorsan fejlődő terápiáknak –, ma már gyógyítható betegség, ehhez az kell, hogy időben felfedezzék a nők az elváltozást.


Tudatosságra nevelni a nőket

– Védőnői programunkban a 17-18 éves lányok edukációjával foglalkozunk, szeretnénk a mai fiatal lányokat ránevelni arra, hogy havonta egyszer végezzék el magukon az önvizsgálatot, hiszen a rosszindulatú betegség a 40 évnél fiatalabb korcsoportban is előfordulhat. A védőnők kezébe ma egy komplett óravázlatot adunk, ami egy tájékoztató foglalkozáson bevethető, s amelyből a fiatal korcsoport megismerheti a betegséget, annak a súlyosságát. Fontos, hogy ne rémisszük meg a tizenéveseket, hanem ösztönözzük őket az egészségtudatosságra – emelte ki a szakember. Megjegyezte, a koronavírus-járvány alatt csökkent a népegészségügyi szűréseken való részvétel, a negyven feletti nők alig 50 százaléka jár el mammográfiás szűrésre, holott a diagnosztikai eljárás biztonságos, és a legkisebb elváltozásokat is észleli. 
– Ha a számok mögé tekintünk, azt látjuk, hogy az emlőrák az 50-65 évesek körében a leggyakoribb, s az elmúlt években növekedett a felfedezett betegségek száma, szerencsére csökkent az emlődaganat miatt bekövetkezett halál, vagyis óriási haszna van és szükséges, sőt, fokozni kell a szűréseken történő részvételi arányt. Az egészségügyi ellátórendszerben nagyon nagy szerepe van a védőnői hálózatnak a prevencióban, a tájékoztatásban, hiszen velük közvetlenül találkoznak a nők, a kismamák, a család és a fiatal lányok is – fűzte hozzá dr. Drajkó Veronika. 
A nap folyamán a dietetikus, Beretvás Eszter arról beszélt, különbséget kell tenni a betegséget megelőző diéták és a már diagnosztizált és kezeléseket kapó betegek étrendje között. Ez utóbbinál az éhezést, koplalást ki kell zárni, ugyanis a daganatterápia alatt a beteg fogyni fog, immunrendszere is gyengül, ezért sem szabad elvonni semmilyen táplálékot tőle, egészséges, kiegyensúlyozott étrendet kell biztosítani számára. KO


 

Árulkodó tünetek, állapotok


Az emlőrák az egyik leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés a nők körében, kialakulásának kockázata 40 év felett jelentősen megnő, ezért nagyon fontos az ezt követő időszakban a rendszeres (két évente megismételt) mammográfiás szűrővizsgálaton való részvétel.


Az önvizsgálatot a menstruáció utáni napokban érdemes elvégezni, egy jól megvilágított helyiségben, a tükör előtt. Az emlők alakját, nagyságát, a mellbimbók állapotát és az emlő bőrét szükséges áttekinteni leengedett és felemelt karral is. A tapintásos vizsgálat során ajánlatos három ujjal végigtapogatni a melleket, körkörös mozdulatokkal, a hónalj árkában is.

 

 

Címkék#mellrák

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában