Közút

2022.10.26. 16:43

Fő az óvatosság, ha módosulnak a jelzések

A forgalmirend-változásokra különböző jelzések hívják fel a figyelmet a közutakon.

Sose megszokásból vezessünk!

Forrás: Sipeki Péter

– A közutakon kialakítandó forgalmi rendet jogszabályok, útügyi műszaki előírások határozzák meg. Az útfelújításokat megelőző tervek tartalmazzák a kihelyezendő és bevonandó közúti jelzéseket. A tervek közlekedésbiztonsági auditáláson is átesnek – mondta Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője.

– A forgalmi rend felülvizsgálatát a közlekedésbiztonság javítása indokolja. E téren a legnagyobb változást a körforgalmú csomópontok építése, a forgalomirányító jelzőberendezések telepítése és a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek létesítése jelenti. Ilyenkor a forgalmi rend megváltozására figyelmeztető veszélyt jelző táblákat is kihelyeznek munkatársaink.

A járművezetőknek megfelelő körültekintéssel, nem megszokásból, hanem a kihelyezett jelzéseknek megfelelően kell közlekedni az úton, hogy elkerülhetők legyenek a balesetek. Fontos a közlekedés védtelen szereplőire is kiemelt figyelmet fordítani, első sorban a gyalogos-átkelőhelyeknél, utat keresztező kerékpárutaknál.

Pécsi Norbert Sándor hozzáfűzte: – Az utóbbi időben sok körforgalmú csomópont és kerékpárút készült el, ezek jelentősen javítják a forgalom biztonságát. A 471-es főúton Mátészalkán ebben az évben két körforgalmú csomópont is épült, reményeink szerint itt jelentősen csökkenni fog a balesetek száma.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában