Nyíregyháza

2022.10.07. 13:09

Gyűjtőpontok a használt sütőolajnak

A megyeszékhely tizenegy különböző pontján lehet „cseppmentesen” leadni a használt sütőolajat.

Cseppet sem elhanyagolandó újítás, hogy Nyíregyháza is csatlakozott a „CseppetSem!" Programhoz. Pénteken délelőtt a Körte utca 49. szám melletti gyűjtőpontnál sajtótájékoztatón szóltak a gyűjtés menetéről, a cseppmentes leadási rendszer előnyeiről és az újrahasznosításról.  

– Nyíregyháza zöld város, ennek a legújabb bizonyítéka a használt sütőolajnak kialakított gyűjtőpontrendszer – mutatott a jól felismerhető sárga tárolóra dr. Ulrich Attila, a megyeszékhely alpolgármestere. – Már régóta terveztük, hogy szeretnénk csatlakozni az országos kezdeményezéshez, ami egy fontos lépés a környezetvédelemben. A „CseppetSem!" Programmal egyeztetve a város tizenegy helyén helyeztek ki gyűjtőpontokat, amiket mostantól bárki használhat rendeltetésszerűen.

Cserháti László programvezető elmondta, hogy a gyűjtőedényekbe lezárt (lehetőleg saját) csomagolásban, például étolajos flakonban, azaz „cseppmentesen” lehet elhelyezni az anyagokat. Ez csak javaslat, bármilyen műanyag csomagolásban vagy befőttesüvegben is leadható a használt sütőolaj, a sütőzsíradék, a kókuszolaj, a vaj, a pálmaolaj vagy a margarin. Fontos tudni, hogy nem helyezhető a gyűjtőedénybe egyéb kommunális, szelektív hulladék, szintetikus olaj vagy motorolaj.

– Online figyelőrendszer továbbítja a telítettségi szintet a központunk felé, így a teljes telítettség előtt érkezik a csereedény – közölte Cserháti László.

– A piacon a legkorszerűbb, 800 literes, zárt, felső bedobónyílású edényzetet telepítettek, amit mindig tisztára mosott, fertőtlenített gyűjtőre cserélnek – tette hozzá Dicső Péter, a NYÍRVV Nonprofit Kft. közterület-kezelési igazgatója.

A „CseppetSem!" Programban az összegyűjtött anyagot a Biotrans Kft. kizárólag hazai feldolgozóüzemekbe továbbítja és száz százalékban újrahasznosítják. Az összegyűlt anyag után az önkormányzat által megjelölt célra kilónként 30 forintot fizetnek, így a gyűjtéssel a helyi közösségek is gyarapodhatnak.

Gyűjtőpontok

Fazekas János tér 22., Fazekas János tér 7., Jósa András u. 15., Korányi Frigyes köz 56., Körte u. 49., Ószőlő u. 77., Stadion utcai Coop, Szántó Kovács János u. 4., Széna tér 10., Váci Mihály u. 62., Búza téri piaccsarnok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában