szon.hu PODCAST

2022.10.28. 14:43

Oroszlánként ő a „király”

Szerkesztőségünk negyedik podcastvendége Nyíregyháza díszpolgára, az állatpark direktora volt.

Gajdos László (jobbra) válaszolt Ladányi Tóth Lajos kérdéseire

Fotó: Sipeki Péter

Amikor 26 éve kinevezték, ő volt a legfiatalabb állatkert-igazgató az országban. Időközben oroszlánrészt vállalt abból, hogy a Nyíregyházi Állatpark az ország egyik leglátogatottabb turisztikai attrakciója lett, mi több, kategóriájában háromszor is Európa legjobbjává választották. Legújabb podcast-beszélgetésünkben Gajdos László volt a vendégünk, aki tíz évig dolgozott a rádiónál és a városi televíziónál, nem csoda, hogy dőlt belőle a szó. Az Oroszlán jegyében született. A küzdelmes, kalandos, különleges élete látványosan összefonódott Elekkel, az oroszlánnal. Mivel az állatok királyát a Kelet áruház fogadta örökbe, Kelet Elek lett a neve. Bő negyedévszázada az oroszlánkifutót és azzal együtt az állatparkot Göncz Árpád köztársasági elnök adta át.

– Szerettem volna, ha nagyot szól az ünnepség. Addig mentem, amíg elfogadta a meghívásunkat. Igenám, de csak augusztus végén ért rá, a park pedig megnyílt korábban. Sebaj, gondoltuk, akkor majd ő avatja fel hivatalosan! – idézte fel az emlékezetes napot Gajdos László. – Készült egy percre pontos terv, majd amikor elkezdtük kalauzolni a köztársasági elnököt, Árpi bácsi meglátott egy madárkát, fogta, és letért az útról. Mi mentünk utána a „dzsumbujba”. Elmesélt nekem két állatos viccet, majd sarkon fordult, és engedte, hogy mi vezessük körbe. Sajnos, kellemetlen apropóval ért véget a látogatása – ezt még a jubileumi ünnepségen sem mondtam el. Lépten-nyomon megállították, főtt a halászlé, készült a sztrapacska. Alig kezdtünk el jóízűen ebédelni, amikor kapott egy hírt, felállt, elköszönt és távozott. Mint kiderült, arról értesítették, hogy meghalt Diana hercegnő.

Gajdos László arról is beszélt, hogy van-e náluk „celebfigyelő szolgálat”. A jubileumi ünnepségen sok ismert személyiség méltatta a Nyíregyházi Állatparkot a személyes tapasztalatok alapján.

– Nagyon sokan feltűnés nélkül szeretnének érkezni, beállnak a sorba, megveszik a jegyet és elkezdenek gyönyörködni a parkban. Ilyenkor a munkatársaink egymást kérdezik, hogy „jól látom, tényleg ő az?” Beazonosítjuk az illetőt, megszólítjuk, nagy szeretettel köszöntjük. Nem akarunk a terhére lenni, ha igényli, kalauzoljuk, de egy fotóval mindenképpen megörökítjük, hogy felkeresett bennünket. Mivel visszatérő vendégeink, vannak, akik előre jelzik, hogy újra érkeznek.  

LTL

 

Címkék#podcast

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában