Kárpátalja

2022.10.14. 08:43

Szobordöntéssel köszönték meg a segítséget

Magyar emlékművet romboltak le az ukránok Kárpátalján, miközben fogadjuk és segítjük a menekülteket.

Mélységesen megdöbbentőnek tartjuk és elítéljük a munkácsi vár magyar turulszobrának eltávolítását – osztotta meg az első reagálást az elképesztő tett után a közösségi portálon dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő. A megmagyarázhatatlan szobordöntést követően nem sokkal szerkesztőségünknek is megerősítette mindazt, ami a szégyenletes cselekedet nyomán elmondható. 

Alig három hete, szeptember 27-én Krakkóban a Közép-Európai Kezdeményezés Parlamenti Dimenziója Kulturális Bizottságának ülésén Hanna Bondar, az ukrán delegáció tagja, ukrán parlamenti képviselő arról beszélt nekünk, hogy Ukrajnának jelenleg hét UNESCO világörökségi helyszíne van, amelyek közül jónéhány a február óta tartó orosz katonai invázió miatt veszélyben van, illetve komoly károkat szenvedhet el. A teátrális előadása után, az ott elmondott elvekkel ellentétesen, a háború kellős közepén Munkács város vezetése számára az volt tegnap a legfontosabb, hogy vandál módon lebontsa a helyi, valamint a kárpátaljai magyarság egyik kiemelt jelképének számító műemléket – derül fény az ukrán döntést különös fényben megvilágító előzményre.  

Ez a köszönet… 

Kárpátaljával közvetlenül határos térség országgyűlési képviselőjeként is emlékeztet arra, hogy a Magyarországon, és azon belül is főként a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élők pontosan tudják, hogy hazánk története legnagyobb humanitárius segélyakcióját hajtja végre az ukrajnai háborús menekültek megsegítésére. 

Munkács vára
Forrás: Facebook/Dr. Tilki Attila

– Egy európai értékeket valló országban alapvető fontosságú a történelmi emlékművek és emlékhelyek kölcsönös tisztelete és megőrzése, a nemzeti kisebbségek vonatkozásában ez az egyik fokmérője az adott ország kisebbségpolitikájának – kérhetjük okkal számon az alapvető európai értékrendet.  

 

Ez a lépés az Ukrajnában dúló fegyveres agresszió idején rendkívül átgondolatlan és időszerűtlen, amely a soknemzetiségű Kárpátalja stabilitása ellen hathat. 

 

Magyarország az orosz-ukrán háború kirobbanásától kezdve jószomszédként segítette és segíti Ukrajnát és közel 1 millió ukrán menekültet fogadott.

A munkácsi vár turulszobrát 1896-ban állították fel, a hét millenniumi emlékmű egyikeként. A csehszlovák hatóságok 1924-ben bontottak le az emlékművet, a vidékre bevonuló Vörös Hadsereg pedig 1945-ben olvasztott be a közel 1 tonnás bronzszobrot. Az 1945-ben elpusztított szobor másolatát Belény Mihály szobrász készítette el. A visszaállítási projektet teljes finanszírozását Pákh Imre amerikai magyar üzletember biztosította.

 

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség nyilatkozata:

Borítókép: Magyar Nemzet/Bereczky Tamás

Címkék#munkács

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában