Szabolcs-Szatmár-Bereg

2022.11.16. 13:15

A klímaváltozás nem ismer határokat (fotók)

A megyei önkormányzat klímastratégiáját határon túli tapasztalatokkal bővítik.

Fotó: Gazdag Mihály

Hazánk Ukrajnával, Szlovákiával és Romániával közösen részt vesz egy határon átnyúló projektben, melynek részeként elkészült a Felső-Tisza-vidék klímastratégiája. A szakmai anyagot szerdán délelőtt mutatták be a megyei kormányhivatal környezetvédelmi, természetvédelmi és hulladékgazdálkodási főosztályának nyíregyházi épületében.

A fórum vendégeit először Seszták Oszkár köszöntötte. A megyei közgyűlés elnöke elmondta, a klímaváltozás már rég nem egy riogatásnak szánt megfoghatatlan dolog, hanem egy valós veszély, amit legutóbb most nyáron, az aszályos időszak során a saját bőrünkön is érezhettünk.
Seszták Oszkár beszélt az öntözés kérdésköréről is, kiemelve, hogy a Nyírség vízpótlása érdekében készül egy stratégiai és egy terv annak érdekében, hogy a lehető leghatékonyabban lehessen megtartani a Tisza vizét, és később, az aszályos időszakban öntözésre használni. A tervezési folyamat jelenleg is tart

– A klímaváltozás nem ismer határokat, ezért döntöttünk úgy, hogy a megyei klímastratégiánkat bővítjük, és mi is megosztjuk tapasztalatainkat másokkal, ahogy mi is meghallgatjuk a környező országok szakembereinek véleményét – fogalmazott a szerdai fórumon Seszták Oszkár.

Felidézte, nemrégiben egy hasonló konferencián járt Olaszországban, ahol egy helyi újságíró pont erről a projektről kérdezte, ebből is látszik, hogy a téma nemcsak lokális.

A megyei közgyűlés elnökének köszöntője után a szigorúan vett szakmaiság került az előtérbe, mikor is dr. Vass Róbert, a GeoSES projekt szakmai vezetője részletezte az eddigi tapasztalatokat.

A program során a szakemberek elkészítettek egy több mint 350 oldalból álló klímastratégiát, mely, többek közt, több átfogó intézkedési tervet is tartalmaz. A klímastratégia szerint a kitűzött megyei klímavédelmi célok létrehozásának alapvető feltétele a megfelelő intézményrendszer kialakítása. Ennek lehetséges megoldási módja egy Megyei Klímairoda létrehozása, illetve ennek finanszírozását biztosító Klímaalap biztosítása. A szervezet fő tevékenysége a szakmai támogatás, koordináció, és tanácsadás biztosítsa lenne. 

A megye sajátos földrajzi elhelyezkedéséből adódóan (határos Szlovákiával, Ukrajnával és Romániával) határon átnyúló koordinációs szerepet tölthet egy térségi klímastratégia megvalósításában is. Az itt munkába álló klímareferens munkatársak tájékoztatni tudják az érintett célcsoportokat és egyéb érdeklődőket az aktuális teendőkről, az e témában elérhető pályázati forrásokról, valamint a jó gyakorlatok összegyűjtésével segítséget nyújthatnak az érintetteknek. A létrehozandó Klímaalap célja, hogy működtesse a Klímairodát, pénzügyi forrását biztosítson olyan kisebb volumenű tevékenységekhez, amelyeket sem nemzeti, sem közösségi források nem támogatnak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában