Nyíregyháza

2022.11.29. 17:30

A Lónyayak hagyatéka

Munkássága jó példa lehet a mai generációk számára.

Km

Lassan a végéhez közeledik a Lónyay 200: az egykori pénzügyminiszter, későbbi miniszterelnök, gróf Lónyay Menyhért 1822-ben született, s hogy munkásságát minél többen megismerjék, az idén kiállításokat, könyvbemutatókat, tematikus programokat szerveztek – kedden a megyeházán konferenciára várták az érdeklődőket.

Klicsu Ferenc, a Tuzsér Községért Közalapítvány elnöke lapunknak elmondta: Lónyay Menyhért szerepével és jelentőségével kevesen vannak tisztában, az egykori politikus nincs az őt megillető helyen. Mint mondta, a keddi rendezvény témáit úgy válogatták össze, hogy azok a megyében végzett tevékenységére világítsanak rá.  

– A dualizmus korának nagy alakjaihoz sokáig nem volt kegyes a történelemtudomány, ám az 1980-es évek végétől rendezték ezt az adósságot – így fogalmazott dr. Hermann Róbert, a Magyar Történelmi Társulat elnöke, aki méltatta Lónyay szerepét és azt mondta, azon kevesek közé tartozott, akik vidékről indulva a birodalmi politika magas szintjéig tudtak emelkedni.

Tiszta szívvel emlékeztek

Kovács József, Bodrogolaszi polgármestere azt mondta, kötelességünk a történelem bemutatása, mert aki nem ismeri a múltat, az nem tiszteli a jelent, s annak jövője sem lehet.

– Egész évben tiszta szívvel és méltóságteljesen ünnepeltünk – ezt már Ferkovics Tibor, Tuzsér polgármestere mondta, aki arról beszélt, hogy forrt össze a település története a Lónyay családéval. 

– Az a háromszáz év, amikor Tuzsérhoz kötődtek, alapvetően meghatározta az itt élők mindennapjait, és megalapozta a település jövőjét. Lónyay Menyhért, korszakának meghatározó politikusa volt, aki nagyon sokat tett a térségért és a helyi közösségért is. Szerteágazó tevékenysége és munkája jó példa lehet a mai generációk számára. A család épített és szellemi öröksége gazdag hagyaték, amit meg kell őriznünk és tovább kell adnunk – fogalmazott.

Keveset tudunk róla

– Hiába alkotott maradandót, Lónyay Menyhértről csak keveset tud a közvélemény, még itt, ebben a megyében sem, ahol élt és ahol nagyon köszönhetnek neki. Ezen szeretett volna változtatni az emlékév – ezt mondta Nagy Ernő, Lónya polgármestere, aki arról is beszélt, hogyan kapcsolódott össze a település és az arisztokrata család sorsa.

– A Lónyay 200 eseményeinek szervezői kiváló, elhivatott szakemberek, akik számára fontos a múlt megőrzése, átadása, így minden adott volt ahhoz, hogy a programsorozat sikeres legyen, s elérje a célját – így fogalmazott dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő, és hozzátette, számára is sokat jelent gróf Lónyay Menyhért szellemisége, az ország történelmében betöltött szerepe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában