Mátészalka

2022.11.28. 12:32

Átadták a megújult Idősek Otthonát

A mátészalkai Idősek Otthona 1997. április 2-án nyitotta meg kapuit a városban élő időskorúak előtt, melyet a Mátészalkai Idősekért Közalapítvány működtetett. Céljuk az idős, ápolásra, gondozásra szoruló emberek elhelyezése, szakosított ellátás nyújtása volt, valamint a rászorulóknak nappali ellátás és étkeztetés biztosítása.

Fotó: Önkormányzat

A 25 év alatt 352 idős embert gondoztak, ápoltak. Sok családnak jelentett ez segítséget, mert biztosak lehettek abban, hogy szeretteik gondos, szakszerű ellátásban részesülnek.

A feladatellátás szakszerűségét 33 fős team biztosítja. Munkájukat magas szintű szaktudás, empátia, tolerancia, az idős emberek iránti tisztelet és megbecsülés jellemzi. Az intézmény saját főzőkonyhával rendelkezik, ahol jelenleg is közel 150 fő részére készítenek ízletes, változatos, egészséges ételeket.

 

A nappali ellátást 1999-től végzik ellátási szerződés keretében, 40 fő részvételével. Közülük többen időskori leépüléssel küzdenek, demensek.

 

A közalapítványi működési forma a változó jogszabályi és gazdasági környezetben megnehezítette működésüket, ezért 2019. január 1-jétől a Szatmári Református Egyházmegye vette át az Idősek Otthonát, gondoskodik a nappali ellátásról és az étkeztetésről is. Az új fenntartó - értékelve a korábbi szakmai munka színvonalát – az idősek iránt mutatott nagy megbecsüléssel és odafigyeléssel látja el feladatát. A lelki megerősítés mellett gazdaságilag is jobb feltételeket biztosít az intézmény működéséhez.

 

Az otthon épülete a 70-80-as években épült, bölcsődeként működött, és 1996-ban lett idősek otthona. Az intézmény korszerűsítése, felújítása nagyon időszerűvé vált, ezért a Szatmári Református Egyházmegye pályázatot nyújtott be az épület energetikai felújítására. 2022 áprilisában a kivitelezők megkezdhették a munkát, és közel 250 millió forintból építették újjá, tették élhetőbbé az Idősek Otthonát. Az épület külső nyílászáróit hőszigeteltre cserélték, tető és külső szigetelés készült, felújították a fűtési rendszert, napelemeket helyeztek el, és akadálymentesítették az épületet. November végén hálaadó alkalom keretében adták át az épületet, melynek falán egy fotókiállítás idézi fel az elmúlt 25 év eseményeit.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában