Kelet-retró

2022.11.27. 08:00

Az első "honfoglalók" Nyíregyháza-Újvárosban

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Illusztráció: Shutterstock

1972. november 27., hétfő

Nyíregyházi panoráma a Sóstói úti tízszintes lakóház tetejéről

1982. november 27., szombat

Szabolcsiak a metróépítésnél

A budapesti metróépítés alvállalkozóinak népes táborába a Kelet-magyarországi Közmű- és Mélyépítő Vállalat is belépett. A közelmúltban a KÉV és Metró Építő Vállalat szigetelési munkát rendelt a KEMÉV-től. A szabolcsi mélyépítők november 22-én kezdték a munkát a Nyugati pályaudvar közelében, a Váci út elején. 

A KEMÉV-esek 11,5 méter mélységben a felszín alatt talajvíz elleni szigetelést végeznek, új technológiával, a nemrég közösen kikísérletezett Taurus műgumival. A szigeteléshez szükséges anyagot a vállalat nyíregyházi, Tünde utcai központi telepén előre szabják, konfekcionálják. A metrónál a szigetelést is nagy tételekben kell végezni, egy-egy "lepel" 6-8 mázsa és csaknem 300 négyzetméter. A szabolcsi mélyépítők karácsony előtt mintegy 6 millió forint értékű munkát végeznek a metró építésénél.

Az első "honfoglalók" Nyíregyháza-Újvárosban 

Még be sem fejeződött Jósaváros építése, még alig kezdték el a megyeszékhely déli részén a régi városnegyed bontását, már megszületett az elhatározás: a legújabb lakótelepet Nyíregyháza keleti részén építik fel. Közművek, lakások, intézmények tervei készültek, 1980-ban megkezdődött a Család utca keleti oldalán lévő földszintes házak kisajátítása. 

Bontás, tereprendezés következett, majd 1981-ben kitelepült a SZÁÉV, néhány nap múlva pedig költözhetnek is az új városnegyedbe - Újvárosba - az első családok. A környezet őszintén szólva nem csábító. A kövesútra sarat hordanak ki az anyagszállító gépek, a paneleket emelő daruk, építőanyagok foglalnak el jelentős helyet, a földben elvezetett közművek nyomai a felszínen is jól követhetők, de az elkészült lakásokban ott az áram, a víz, a szennyvízelvezetés is megoldott, s néhány nap múlva már melegek lesznek a radiátorok is. 

Most az elkövetkező napokban, hetekben még csak körülbelül harminc család költözhet be az Újváros első házának lakásaiba, mert az épület többi otthonában egy ideig a kivitelezést végző SZÁÉV építésvezetősége dolgozik, de szerkezetileg hat épület van már kész, így jövőre több száz család kaphat új otthont. Jövőre kezdik el a közintézmények - az iskola, az óvoda, az üzlethálózat - építését, de az ellátás megoldása nem várat addig magára. 

A városi tanács úgy intézkedett, hogy az egyik kilencemeletes épület fogadószintjén átmenetileg egy háztartási és egy élelmiszerboltot nyitnak, amelyek a kereskedelmi hálózat elkészültéig gondoskodnak az ellátásról. Újvárosban a tervek szerint az első ütemben 1800 lakás épül fel, de amire megtarthatják az új városnegyed avatóját, húszezernél is többen élhetnek majd itt.

Ezek az új házak már ízelítőt adnak Újváros panorámájából

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában