Máriapócs

2022.11.14. 12:22

„Munkájuk a magyar nemzetért végzett hivatás” (fotók)

A szociális szférában dolgozó százezer ember munkája szebbé és könnyebbé teszi a hátrányos vagy segítségre szoruló emberek és családok életét.

Fotó: Dodó Ferenc

A szociális munka egyidős az emberiséggel, hiszen az egészségügyi ellátás és az élelmezés biztosítása, a hadirokkantak ellátása vagy az adósok védelme mindig is jelen volt az emberek mindennapjaiban. Ez egy belső szükségszerűség, aminek a megszervezését a középkortól az egyházak segítették. 1997 óta világnapja is van a szociális munkának, hazánkban pedig öt éve ünnepeljük a szociális területeken dolgozókat november 12-én. Ez az a nap, amikor megköszönjük, hogy legyen bár járvány, háború vagy energiaválság, gondoznak, ápolnak, nevelnek, ellátnak. Teszik mindezt szinte láthatatlanul, mert minden körülmények között azokra figyelnek, akiket rájuk bíztak – ezekkel a szavakkal kezdődött a Nyíregyházi Egyházmegye díjátadó ünnepsége hétfő délelőtt Máriapócson.  

Szerteágazó terület

– A gondoskodáspolitika területén dolgozók nap mint elhivatottan végzik a munkájukat, de nekünk nemcsak ilyenkor kell beszélnünk róluk: a hétköznapokon is eszünkbe kellene,  hogy jussanak – így fogalmazott Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára, aki arról is beszélt, hogy mennyire szerteágazó ez a terület, amit a szociális munka takar. – Nagyon nehéz lenne egyetlen arcot e mögé a hivatás mögé tenni, hiszen ide tartoznak az idősgondozásban, a fogyatékkal élők ellátásában, a házi segítségnyújtásban és a gyermekvédelemben dolgozók, ahogy azok is, akik hajléktalanokkal vagy szenvedélybetegekkel foglalkoznak.

Szociális biztonság

– A rendszerváltás előtti években a szociális terület háttérbe szorult: megpróbálták eldugni a szem elől azokat, akik valamilyen probléma miatt ellátásra szorultak, az abból az időből örökölt nehézségek pedig hosszú időn át éreztették hatásukat. Emiatt nem tudjuk, hogyan kell jól segíteni, éppen ezért fontos nap mint nap beszélni erről a területről, s elmesélni, hogy a szociális munka mint hivatás mit takar.

– Az ebben a szférában dolgozó százezer ember munkája szebbé és könnyebbé teszi a valamilyen szempontból hátrányos vagy segítségre szoruló emberek és családok életét, erősítve ezzel az adott közösséget, és elérve azt, hogy a magyar emberek szociális biztonságban éljenek – mondta az államtitkár, és úgy fogalmazott: a szociális munkások, ha baj van, ténylegesen odamennek a segítségre szorulókhoz és megfogják a kezüket, ezért a munkájuk a magyar nemzetért végzett hivatás.

Források és jogszabályok

Fülöp Attila azt mondta, az államnak az a feladata, hogy pénzügyi támogatásokkal és a jogszabályi háttér megteremtésével segítse ezt a területet. Az idei költségvetés 1140 milliárd forintot biztosít a gyermekjóléti, gyermekvédelmi és szociális kiadásokra, jövőre pedig még ennél is többet, 1300 milliárd forintot fordítanak majd erre a célra.   – A fejlesztésekre és az ágazat fenntartására egyre több forrásra van szükség, és abban, hogy a szociális háló ennyire erős, azon intézmények is nagyon fontos szerepet játszanak, amelyeknek dolgozói a legközelebb állnak a bajbajutottakhoz – ezek főként önkormányzatok, egyházak és civil szervezetek. Amikor nagy baj van, még inkább kiderül, hogy a munkájuk fontos és nélkülözhetetlen. Külön köszönet jár az egyházaknak, amelyek nem kivonulnak erről a területről, hanem egyre több feladatot vállalnak – tette hozzá az államtitkár.

Szocska A. Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye püspöke az intézményhálózat fejlesztése érdekében végzett munkája elismeréseként kitüntette Fülöp Attilát, és azt mondta, az irántuk tanúsított szeretetet azzal tudják meghálálni, hogy becsülettel elvégzik a munkájukat. 
SZA

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában