Nyíregyháza

2022.11.02. 17:30

Fejet hajtottak a nagy háború hősei előtt

Az idén is meggyújtották az emlékezés mécseseit a Hősök temetőjében.

MI

Fotó: Gazdag Mihaly

A nyíregyházi Hősök temetőjében több mint 2800 sírban, 14 nemzet első világháborúban elhunyt katonái nyugszanak békésen egymás mellett. Olyan sírok ezek, melyekben egy apa, fiú, férj vagy vőlegény alussza örök álmát, aki haza vágyott és akit haza vártak. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. a megyeszékhely önkormányzatának támogatásával, valamint civil szervezetekkel közösen az idén is 2800 mécses meggyújtásával emlékezett a hősökre szerdán.  Katona Béla református rövid imádság után elmondta, a hős kifejezés a temetőtől távolinak tűnik a hétköznapokban.

Egy sötét időszak áldozatai

– A hősök élnek, nem mindennapi cselekedeteket hajtanak végre. Ám nem csupán a filmek világában léteznek, hiszen közöttünk élnek a hétköznapok hősei. Azok az emberek, akik a Hősök temetőjében nyugszanak, szintén valami nagyot akartak elérni: a békét. Abban az időszakban éltek és hunytak el, amikor az emberek sokasága szembefordult egymással, amikor nem számított semmi, csak a másikon keresztülgázolni. Az itt nyugvók életüket áldozták valami jóért, valami nemesért, olyan eszméért, amiért megéri küzdeni. 

– A Hősök temetőjében 14 nemzet fiai nyugszanak, akik az emberiség egy sötét időszakának áldozatai. A világ történelmére visszatekintve sok sötét időszakot találunk, és az első világháború is ezek közé sorolandó. sokszor hallani, hogy az élet áldozatokkal jár, de az igazán fájdalmas, amikor az ember olyasvalamiért adja oda az életét, amit ő maga már nem élhet meg – hívta fel a figyelmet a lelkipásztor, aki szerint a mostani generációknak is fontos feladata van: emlékezni és tanulni. Emlékezni a hősökre és tanulni az elődök hibáiból, hogy azokat mi már ne kövessük el. 

Az egyik legnagyobb temető

– A Hősök temetőjében a különböző nemzetek katonáinak sírjeleit találjuk, ma már az egykori ellenségek is egymás mellett nyugszanak békésen – ezt már Pénzes Tibor, a megyei temetkezési Kft. igazgatója mondta el lapunknak. Hozzátette: régen barakk-kórház volt a közelben, és onnan hozták ide az elhunytakat.

– A temető korábban nagyon elhanyagolt volt, a társaságunk megtisztította a területet, rendezte és felújította a sírjeleket. A munkálatok után a jogelődünk hagyományteremtő szándékkal vállalta azt, hogy minden évben emlékezünk a hősökre, mindig más felekezet szertartásával. Tisztelnünk kell az elhunyt hősök emlékét, s úgy vélem, mára tényleg hagyománnyá vált a megemlékezés – jegyezte meg Pénzes Tibor.

A Hősök temetőjéről elmondta, mind az elhunytak számát, mind a terület méretét tekintve, ez az egyik legnagyobb temető az országban, ahol az első világháborúban elhunytak fekszenek. 

– A temetkezési hely egykor még ettől is nagyobb volt, de időközben lakóházak épültek a környékre. Az idén a Honvédsuli mellett gimnáziumok és szakiskolák tanulói is segédkeznek a rengeteg mécses meggyújtásában. Sok idős emberrel lehet találkozni a megemlékezéseken, akik az elhunyt szeretteik sírját keresik föl. Koszorúkat helyeznek el, és még több mint egy évszázad távlatából is fejet hajtanak a hősi halált halt őseik előtt – emelte ki az igazgató.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában