Nyíregyháza

2022.11.05. 07:00

Feledtetik a traumákat

A Rejtett Kincsek Down Egyesület programjában a menekült családok gyermekei is megkapják a szükséges fejlesztéseket.

Fotó: Gazdag Mihály

– Egy autista gyermek nyugalmát az is megzavarja, ha másképp csörög a telefon, nemhogy az, amikor a háború borzalmai elől menekülve el kell hagynia otthonát, a már megszokott környezetét – árulta el lapunknak Kisari Károly, a Rejtett Kincsek Down Egyesület elnöke, akivel pénteken a nyíregyházi Csodavárban beszélgettünk annak apropóján, hogy az egyesület Ukrajnából menekült családoknak tartott családi napot. A gyermekek vidám programokon vehettek részt, a Csodavár játszóházában pedig átadhatták magukat az önfeledt játék örömének. Az egyesület a háború kitörése után nem sokkal vette fel a kapcsolatot a menekült családokkal, hogy a fogyatékkal élő gyermekeknek támogatást nyújthassanak.

Életre szóló élmények

– A Máltai Szeretetszolgálat, a Karitász és a kormányhivatalok is segítségünkre voltak mindebben. A programunkban jelenleg mintegy 100 gyermeket vontunk be, de folyamatos „forgásban" érkeznek hozzánk. A fejlesztéseket a Csodavár mellett intézményekben és családok otthonaiban is biztosítjuk a gyerekeknek. A játszóház felejthetetlen élmény a kicsiknek, egy olyan környezetet adunk nekik, amely kizökkenti őket az elmúlt időszak traumáiból. Emellett 40 szakember dolgozik nálunk a különféle területeken, akik konkrét fejlesztéseket biztosítanak a gyerekeknek, továbbá neurofeedback-tréningünk is van, ami kiegészíti a különféle fejlesztéseket – ismertette az egyesület elnöke.

Kisari Károlytól azt is megtudtuk, a korábbi évek ukrán–magyar együttműködései révén ismerik az ottani ellátórendszert, mely sokkal fejletlenebb, mint a hazai.

– Olyan problémákat is feltárunk a gyerekeknél, amiket az ottani ellátórendszer egyszerűen nem vett észre, de most lehetőségünk van ezen javítani. Vannak súlyos gondok, amiket a szülők nem tudnak önállóan kezelni, és olyan esetek is, amikor „csupán" a gyerekek beilleszkedését kell segítenünk. A programunkhoz sok segítséget kapunk a különféle szervezetektől, a Kárpátok Alapítvány, a United Way Magyarország és a Budapest Bike Maffia is támogatja a munkánkat – tudatta Kisari Károly.

Támogató közösség

A Beregszászi járásból érkezett hazánkba Molnár Éva, aki kislányával rendszeres résztvevője a Csodavár foglalkozásainak. Lapunknak elmondta, hetente kétszer járnak gyógypedagógiai foglalkozásra és a neurofeedback-tréningen is részt vesznek.

– Folyamatosan látom a gyermekemen a javulást, és úgy vélem, egy anya számára ez óriási sikerélmény. Fantasztikus ez a segítőkész közösség, ráadásul a szakemberek mellett rengeteg beszélgetek a többi anyukával is. Akik ide járnak, hasonló problémákkal küzdenek, mint én, és nagyon jó érzés megosztani egymással a tapasztalatokat, tanácsokat adni és kapni. A gyermekemet megviselte az átköltözés, voltak kezdeti nehézségek, de már nagyon jó irányba tartunk – osztotta meg tapasztalatait a fiatal édesanya. 

MI

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában