Szabolcs-Szatmár-Bereg

2022.11.24. 11:35

Futóverseny Napkoron, disznóvágás Kisvárdán

Két szombati rendezvényt is beharangoztak a kamara nyíregyházi székházában.

A tavalyi, napkori disznóvágás is sikeres volt, az ideitől is ezt várják a szervezők

Fotó: Illusztráció: KM-Archív, Sipeki Péter

Tavaly Napkor adott otthont a Szent András-napi Disznóvágásnak és Pálinkamustrának, amit az idén Kisvárdán, a Cinemaqua Film és Naturpark bejárata előtti részen rendeznek meg – hangzott el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nyíregyházi székházában megtartott csütörtöki sajtótájékoztatón. Először Rácz Imre, a kamara megyei elnöke köszöntötte a sajtó képviselőit, majd felidézte a régi korok disznóöléseit, melyek az őszi mezőgazdasági munkák befejeztével indultak be, és sokat jelentettek a vidéki embereknek. 

– Családi körben is nagy jelentőségük volt a disznóvágásoknak. Amellett, hogy biztosította télire a betevőt, remek alkalom nyílt megbeszélni egymás közt, kivel mi történt az azt megelőző időszakban – fogalmazott Rácz Imre. Hozzátette, a szombati kisvárdai „disznólkodás" egyben a Magyarok Kenyere program megyei zárórendezvénye is. 

– Köszönetet szeretnénk mondani minden adományozónak. 103 felajánlónak köszönhetően megyénkben 25 tonna búza jött össze, ennek megőrlését az idén is a Nyírség Hasso vállalta, a lisztből pedig 13 civil szervezet részesül majd – emelte ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

A Szent András-napi Disznóvágás és Pálinkamustra főszervezője, Bakti János elmondta, szombaton igyekeznek felidézni a régi kor hagyományait, de a fiatalabb korosztályt is szeretnék megszólítani, így neves fellépők várhatóak a mulatós zene világából. 

– A megye több pontjára szeretnénk elvinni a rendezvényt: tavaly Napkoron volt, most Kisvárdán lesz, jövőre másik helyszínt keresünk, egyelőre Balkány tűnik a befutónak – tekintett előre Bakti János, a Nyírség Együttműködési Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A kisvárdai disznóvágás és pálinkamustra mellett egy másik szombati program is várja a megyebelieket: Napkoron nem az evés-ivás, hanem a testmozgás kerül a középpontba. A II. András-napi futás november 26-án, szombaton 10 órakor kezdődik, a Harangodi úton lévő Támba Tanyánál.

 – Nemzetközi terepfutóversennyé nőtte ki magát a rendezvényünk, hiszen több országból indulnak majd résztvevők. Azt gondolom, az ország keleti régójában, ilyen sok embert megmozgató terepfutóverseny még nem volt. 12 országból neveztek már, lesz többek között kenyai indulónk is – emelte ki Serbán András szervező, majd hozzátette, 5 és 10 kilométeres, illetve félmaratoni távon lehet indulni, de az általános iskolásokra is gondoltak, nekik 1800 métert kell majd teljesíteniük. Eddig 400-an neveztek, de mint azt Serbán András elmondta, a helyszínen 9 órától 9.45-ig még lehet nevezni.

Seszták Miklós, a térség országgyűlési képviselője is részt vett a sajtótájékoztatón. Kiemelte, Kisvárdán ilyen jellegű, „hivatalos" disznóvágás szerinte még soha nem volt. Méltatta a napkori és a kisvárdai rendezvényt is, mint fogalmazott: adott egy-egy remek ötlet, adottak a lelkes és hozzáértő rendezők, így a két szombati program egyértelműen sikerre van ítélve. 

TG

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában