Nyíregyháza

2022.11.10. 14:27

Harmincéves a Szent Imre-iskola (fotók)

A jubileumi rendezvényen Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök tartott szentmisét.

Fotó: Gazdag Mihály

Értékalapú nevelés, élményközpontú oktatás, ahol az óvodáskortól a felnőttkorig végig kísérik a gyerek életét, személyiségének fejlődését – hangzott el csütörtökön a nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium jubileumi rendezvényén, melyen az intézmény megalapításának harmincadik évfordulóját ünnepelték.

Tormássiné Kapitány Ágota, az intézmény igazgatója  Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök szentmiséje előtt lapunknak elmondta, ha az óvodásokat is beleszámítjuk, 110 pedagógusuk közel 900 gyerekkel foglalkozik nap mint nap. Kiemelte, nem csak az 1992-es indulást ünneplik az idén, hanem azt, hogy 15 esztendeje, 2007-ben bővültek általános iskolai osztályokkal, az óvoda és az alapfokú művészeti iskolájuk pedig szintén kerek évfordulóhoz érkezett, mindkettőt 2012-ben hozták létre.

Tormássiné Kapitány Ágota köszöntőjében felidézte az elmúlt három évtizedet, köszönetet mondva az elődöknek, az alapító atyáknak, hogy amikor a rendszerváltás után egyházi tulajdonba és fenntartásba került az iskola, erős alapokat raktak le, amelyekre építkezhetnek ma is, így bővülhetett folyamatosan az iskola.

A csütörtöki köszöntők sorában Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere kiemelte, hogy a város szoros kapcsolatot ápol az iskolákkal, a Szent Imre egy sikeres oktatási intézmény, ahol a keresztény értékek mentén nevelik a gyerekeket, s ezáltal szellemi, lelki többletet kapnak a diákok.

A szentmise és az ünnepi köszöntők után a fenntartó Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye emléklapokat adott át, majd az iskola diákjai adtak elő egy, az elmúlt harminc év előtt tisztelgő ünnepi műsort. 

TG

Iskolatörténet röviden

A jelenlegi intézmény alapkövét az 1921-ben indított Királyi Katolikus Főgimnázium tette le. A rendszerváltás után dr. Seregély István egri érsek és Kiss István, a Szent Antal-templom plébánosa kezdte el a katolikus iskola újjászervezését, melynek munkálataiba bekapcsolódott dr. Váradi József kanonok, később pápai prelátus, püspöki helynök. 1992-ben a Szent Imre Katolikus Gimnázium elkezdte működését.
1993-ban a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye lett a fenntartója az intézménynek, 2015-ig Bosák Nándor püspök, majd Palánki Ferenc püspök gondoskodó támogatásával gyarapodhatott az épület, növekedhetett a létszám is. 2007-ben általános iskolai oktatással bővültek. 2012-ben útjára indult a korszerűen felszerelt óvodai tagintézmény, amely immár 120 kisóvodás befogadására alkalmas, 2013-ban épült meg a többfunkciós tornaterem, valamint az intézményi igényeket maximálisan kielégítő sportudvar.

Emléklapot kaptak

Az alábbi munkatársak kaptak emléklapot, amiért legalább 25 éve a Szent Imre-iskola szolgálatában tevékenykednek: dr. Valikovics Ferencné (1995), Gollerné Konyári Irén (1996), Hubainé Orosz Szilvia (1995), Ilyésné Tóth Viktória (1997), Konzili Ignác (1992), Konziliné Bunya Julianna (1993), Mikuláné Már Mónika (1993), Sarkadiné Papp Lívia (1996), Tarczyné Alföldi Anikó (1996), Tormássiné Kapitány Ágotha (1994), Tóth Gyula (1995), Urbin Istvánné (1992), Ványiné Kundrát Valéria (1996), Várhalmi Józsefné (1992)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában