Nyíregyháza

2022.11.28. 12:17

Ökumenikus fáklyás-énekes menettel, kántálással kezdődött el az advent Örökösföldön

Advent első vasárnapján 15 órakor a görögkatolikus templom előtt gyülekeztek a fáklyás- énekes menet résztvevői, onnan indultak el és végig haladtak a Törzs utca-Szilvavölgy sétány útvonalán.

– Olyan karácsonyi dalokat énekeltünk, amelyek mind az egyházi, mind a népi ünnepkör közismert énekei. A kántálás célja az volt, hogy hírt adjunk az ünnep közeledtéről, az ünnep igazi lényegéről, a testet öltött Istenfiúról, Jézus Krisztusról. A kántálók nagy örömmel, lelkesen énekeltek – gyerekek, fiatalok, családok és idősek együtt vettek részt az éneklésben. 

 

A házak közé beérve olyan csodásan szólt az ének, mint ahogyan egykor megzendülhetett az angyali kar a betlehemi éjszakában a pásztorok felett. Nagyon sokan hallgatták a kántálást volt, aki az ablakban, azt sarkig nyitva; más csak egy kis résen át hallgatózva, megint mások az erkélyre kilépve vagy éppen az autóval elhaladva a menet mellett, az ablakot leengedve.

 

– Miután visszaértünk a templom elé, a Szentháromság térre, a szépen elkészített örökösföldi adventi koszorún felragyogott az első gyertya fénye. A ragyogásban pedig megszólalt „Isten üzenete”. Németh István római katolikus atya szólt a kántálókhoz, majd a közösség erősítésére, az ismerkedésre már a reformátusok templomában, gyülekezeti házában a forró tea mellett nyílt lehetőség, ahol egy kicsit fel is melegedhettek a kántálók, mielőtt haza indultak volna – számolt be szerkesztőségünknek az eseményről Nagy József református lelkész. 

 
 

Hozzáfűzte, advent második vasárnapján a kántálás tervezett útvonala a Fazekas János tér lesz, a Lobogó utca felől indulva. A harmadik nyomvonal a Család utca, a negyedik vasárnapon pedig a lakóházas terület járják majd be a Szalag utca túloldalán. A lelkész felhívta a figyelmet, hogy mindenkinek lehetősége van a csatlakozásra, nem kell egyházhoz tartozónak lenni, csak az énekes szolgálatot kell vállalni a menet ideje alatt, s a szolgálat végén egy forró tea mellett megoszthatják egymással gondolataikat is.  

 

KM

Fényképek: Örökösföldi Görögkatolikus Egyház Facebook-oldala

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában