Szabolcs-Szatmár-Bereg

2022.11.24. 07:00

Ritka, hogy az első éjszakai fagy november közepéig várasson magára

Jelentősen lehűlt a levegő november harmadik hetében, a lehűlést kísérő kiadós csapadékhullám zárásaként az idei téli szezon első hópelyhei is megérkeztek Kelet-Magyarországra.

Kissé alacsonyabb volt az elmúlt hét középhőmérséklete a sokéves átlagnál, a megye keleti részein néhány tized fokkal, míg nyugatabbra 1-2 fokkal is elmaradt attól. Az időszak elején még kifejezetten enyhe idő járta 10-14°C közötti napi csúcshőmérsékletekkel, majd a fokozatos lehűlés a hétvégére érte el mélypontját. Szombaton már csak 2 és 5 fok közötti maximumokat mérhettünk, a télies hőérzethez pedig az élénk északias szél, a jobbára borult égbolt és a többfelé előforduló kisebb havazás, futó hózáporok is hozzájárultak.

 

Erzsébet napja tájékán mindez nem rendkívüli, az azonban meglehetősen ritka, hogy az első éjszakai fagy november közepéig várasson magára. A megye néhány kisebb körzetében mégis ez volt a helyzet, bár az október végi, egyetlen hajnalt érintő kisebb fagy után ezúttal sem süllyedt mínusz 1 – mínusz 4 foknál mélyebbre a hőmérő higanyszála. A legalacsonyabb értékeket megyénk északnyugati felében, valamint a Nyírségben mérhettük, keleten 0 és mínusz 2 fok között alakultak a hét leghidegebb napi minimumai.

A lehűlési folyamat ez alkalommal komoly csapadékhullámokkal járt, a héten két mediterrán légörvény is érintette térségünket. A két ciklon igen hasonló pályán mozgott, ráadásul életciklusuk intenzívszakaszában vonultak át felettünk, éppen megyénk valamely területére összpontosítva az országosan is legmagasabb csapadékhozamokat. Az első ciklon 2-13mm közötti mennyiséget hagyott maga után, a magasabb értékeket ekkor a keleti tájakon mértük. A két nappal később, tizennyolcadikán érkező légörvény csapadékzónájának súlypontja a megye déli-délkeleti felén húzódott: errefelé 10-20mm-es hozam volt jellemző, míg ettől északnyugatra általában 2-10mm hullott.

A heti csapadékszumma délen és keleten elérte a 25-45mm-t, a megye középső tájain 15-25mm hullott, északon-északnyugaton azonban csak 5-15mm gyűlt össze. Ez utóbbi összeg is kicsivel a sokéves átlag fölötti mennyiséget jelent, így elégedetlenségre nincs okunk, hiszen a talajok feltöltődése is folyamatos. Az 1 méter mélységű szelvény vízhiánya a keleti-délkeleti körzetekben 20-30mm közé esett vissza, másutt jellemzően 30-60mm között áll. Egyedül néhány nyugati körzet talajai mutatnak még mindig 70-90mm közötti deficitet, és noha a közeli napokban ismét csökkenni látszik a csapadékhajlam, a tavaszi időszakig még bőven van idő a szabadföldi vízkapacitás szintjéig való telítődésre.

Debreceni Egyetem – MÉK,

Precíziós Növénytermesztési K+F Szolgáltató Központ

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában